Osijek
U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Smanjit će se volumen koji ta vrsta otpada zauzima na Lončarici velikoj
Grad Osijek i njegova komunalna tvrtka Unikom obznanili su još jednu dobru vijest kada je riječ o gospodarenju otpadom u našem gradu. Unikom je, naime, u procesu osnivanja Centra za obradu glomaznog otpada, koji zauzima najviše prostora na odlagalištu Lončarica velika, i nabave strojeva u tu svrhu.

Rečeno je to u uvodu sjednice Grupacije održavanja čistoće i gospodarenja otpadom pri HGK-u, kojoj je Osijek jučer bio domaćin.

- S pravom, jer treća je godina kako Osijek odvaja više od 50 posto komunalnog otpada na kućnom pragu, najveća je u tome zasluga naših sugrađana, koji su ekološki odgovorni, ali i djelatnika Unikoma, koji te poslove vrijedno obavljaju na terenu. Bez i jednih i drugih to ne bismo mogli - rekao je dogradonačelnik Dragan Vulin, podsjetivši kako Osijek ima četiri reciklažna dvorišta i jedno mobilno na kojima se može odvojeno deponirati čak 51 vrsta otpada.

No u situaciji kada se čeka realizacija regionalnog odlagališta otpada Orlovljak, važno je učiniti sve kako bi odlaganje bilo moguće na Lončarici velikoj.

- Zajedno s Gradom Osijekom ušli smo u projekt Centra za obradu glomaznog otpadom, koji će biti realiziran uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša. U njega će se dovoziti glomazan otpad, ondje će se razdvajati materijali koji se mogu dalje obraditi, a na Lončaricu ide ono što je neupotrebljivo. Samim time ćemo na godišnjoj bazi smanjiti punjenje Lončarice - objašnjava Igor Pandžić, direktor Unikoma, otkrivajući kako je poznata i lokacija Centra, iza reciklažnog dvorišta u Donjem gradu, te da bi on mogao biti u funkciji već iduće godine.

Na dnevnom redu sjednice Grupacije u prvom planu bilo je gospodarenje biootpadom.

- Kada gledate postotak odvajanja biootpada na nivou države, on je dobar, no još uvijek imate jedinica lokalne samouprave koje nisu napravile ni jedan iskorak u odvajanju biootpada. Ipak, to je proces koji traje, potrebna je stalna edukacija kako bi ljudi shvatili značenje razdvajanja, jer što manje miješanog komunalnog otpada završi na odlagalištu, građanima će iznosi na računima biti niži - rekao je Novica Ljubičić, predsjednik Grupacije.

Na državnoj razini, a podatak je za 2022. godinu, prosjek odvojenog komunalnog otpada je 43 posto.

- No s obzirom na to da su velike aktivnosti poduzete prošlih godina, očekujem da će podatci za 2023. godinu pokazati kako smo ispunili cilj, dakle prešli 50 posto prikupljenog reciklabilnog otpada na kućnom pragu - rekla je Aleksandra Anić Vučinić, savjetnica ove grupacije unutar HGK-a.

Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, najavio je novosti koje će se ticati "komunalaca".

- Prezentirat ćemo ovdje dvije stvari, način provedbe sufinciranja do 90 posto za odlagališta koja su zatvorena i novi model financiranja komunalcima reciklabilnog komunalnog otpada, što će za njih biti dodatna financijska injekcija - najavio je Balen.

Dario Kuštro
POČINJE FESTIVAL
Sjednica stukovne grupacije uvod je u Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj, koji se danas i sutra (četvrtak i petak) održava u Gospodarskom centru. Cilj je na jednom mjestu okupiti gradska poduzeća, žurne službe, udruge, sportske klubove i privatna poduzeća koja se bave zbrinjavanjem otpada kako bi se posjetiteljima, prije svega osnovnoškolcima, na interaktivnim radionicama i predavanjima, na zabavan i poučan način, prezentiralo područje djelovanja komunalnog poduzeća, gradskog prijevoza, policije, vatrogasaca i drugih službi. No i struka će ondje prikazati nove tehnologije i postrojenja za zbrinjavanje otpada, kao i održavanje čistoće.

Možda ste propustili...

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

SPOJ GINEKOLOGIJE I NEINVAZIVNE ESTETSKE MEDICINE

Poliklinika Sara sada i u Osijeku

Najčitanije iz rubrike