Osijek
OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Blagdan svetog Florijana Svjetski je dan vatrogasaca, koji su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka u petak obilježili podjelom priznanja i zahvalnica najzaslužnijim pojedincima. Svečanost je uveličao i osječki gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima naglasivši njihovu golemu ulogu u uspješnom rješavanju intervencija i u tome što građani Osijeka mogu mirno spavati.

- Grad Osijek za ovu je godinu JVP-u Osijek osigurao 1,5 milijuna eura, što je milijun eura, ili 255 posto, više nego što je za potrebe postrojbe bilo osigurano 2021. godine, kada sam preuzimao dužnost gradonačelnika - kazao je Radić, dodavši kako su u protekle tri i pol godine odlične međusobne suradnje kupljena četiri nova vozila, a nabavljena je i oprema u vrijednosti od 200.000 eura.


Ovo je bila prigoda da Radić još jednom zahvali na izuzetno dobroj i pravovremenoj intervenciji osječkih vatrogasaca pri gašenju požara u Drava Internationalu te je istaknuo kako je Grad Osijek osigurao dodatnih 40.000 eura za nabavu vatrogasne opreme uništene tijekom nezapamćene vatrene stihije.

- Od ožujka ove godine JVP Osijek ojačan je za deset novih djelatnika, za što je Grad u proračunu osigurao 155 tisuća eura. Sada mogu reći da i ova vaša zgrada ide u energetsku obnovu, vrijednost je radova 730.000 eura,od čega je 560.000 bespovratnih sredstava iz EU fondova - najavio je Radić zeželjevši im što manje intervencija.

Goran Ivković, zapovjednik JVP-a Grada Osijeka, podsjetio je kako je dolaskom Ivana Radića na čelo Grada Osijeka znatno poboljšana suradnja s osječkim JVP-om, i u to su vrijeme uložena znatna sredstva u opremanje postrojbe.

- Obnovljena je vatrogasna tehnika, ali ono što je najvažnije, sada smo u fazi pomlađivanja postrojbe, i u tom smo razdoblju, zapošljavanjem novih mladih vatrogasaca, postrojbu pomladili za 30 posto. Sada imamo mladost i iskustvo, i za grad Osijek neće u budućnosti biti problema s obavljanjem vatrogasnih intervencija - poručio je Ivković.


Također je kazao kako Grad Osijek osigurava znatna materijalna prava vatrogasaca, osigurane su im plaće i donesen je Pravilnik o radu kojim svaki vatrogasac ima 25 posto dodatka na plaću za posebne uvjete rada te još nekoliko dodataka među kojima je i pomoć novorođenčadi vatrogasaca.

- Smatram da smo najjača postrojba u Hrvatskoj i ne dam da je netko bolji od nas jer smo mi to dokazali svojim radom - zaključio je Ivković, obrazlažući to činjenicom da su među prvima bili na području potresa u Petrinji, da su u olujnom nevremenu na području cijele istočne Hrvatske pomagali, da su na dispoziciji pri gašenju požara u priobalju te da su specijalizirani za sve vrste ugroza.

Postrojba trenutačno ima 95 zaposlenih, od kojih je 89 profesionalnih vatrogasaca. Godišnje obavlja od 550 do 600 intervencija, a u odnosu prema prošloj godini, koja je bila iznimno teška za JVP Osijek, ove godine imaju 30 posto manje intervencija.

Tomislav Prusina
GLAVNI PREGOVARAČ

Odgovarajući na upit ima li na prosvjedu u Zagrebu vatrogasaca iz Osijeka, zapovjednik JVP-a Osijek Goran Ivković kazao je da je jedan od vodećih ljudi u pregovorima predstavnika Vlade RH s glavnim vatrogasnim zapovjednikom upravo iz osječke postrojbe.

Kao zapovjednik podržavam borbu sindikata za materijalna prava vatrogasaca, ali moram pohvaliti Grad Osijek, koji je lani u svibnju donio Pravilnik i odmah ga stavio u primjenu za vatrogasce. Grad Osijek i JVP Osijek nemaju problema s financiranjem vezano uz isplate plaća i materijalna prava radnika, objasnio je istaknuvši da pojedine postrojbe u RH imaju goleme probleme s financiranjem jer država jedinicama lokalne samouprave nameće dodatne obveze koje, međutim, manji JLS-ovi ne mogu osigurati.

Također je napomenuo kako su tijekom 1. svibnja imali dosta intervencija, pri čemu je i jedan vatrogasac ozlijeđen, a dosta opreme oštećeno.



 

Možda ste propustili...

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja

FESTIVAL CVIJEĆA I DRVEĆA

Bogata ponuda sadnica i cvijeća

ZA LJUBITELJE LOVA I GASTRONOMIJE

Lovački susreti 18. 5. u Vardarcu

Najčitanije iz rubrike