Osijek
ZAKUP JAVNIH POVRŠINA

Jeftiniji za terase, skuplji za borove, sladoled, voće...
Objavljeno 19. travnja, 2024.
Za ugostiteljske se terase predlaže sniženje zakupnine, ali se cijena odnosi na cijelu godinu, zimi više nije niža
Grad Osijek u proteklih je mjesec dana proveo još jedno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti, i ovaj put o pitanju koje je dijelom gradske svakodnevice. Riječ je o Nacrtu pravilnika o zakupu površina javne namjene, za koji je bilo realno očekivati da će privući zanimanje. Međutim, od 15. ožujka do 14. travnja, prema izvješću o provedenom savjetovanju s javnošću objavljenom na mrežnim stranicama Grada Osijeka, nije pristigao ni jedan prijedlog/mišljenje javnosti na navedeni Nacrt.

U Nacrtu je riječ je o javnim površinama koje Grad iznajmljuje za različite uporabe, od ugostiteljskih terasa, površina za postavljanje štandova različitih namjena, ledenica za sladoled, cirkuskih šatora do zakupa javnih površina za odlaganje građevnog materijala. Prema prijedlogu predlagatelja, zakup tih površina trebao bi - poskupjeti!

Primjerice, za kioske se predlaže da visina zakupnine za I. zonu iznosi 20 eura po kvadratu mjesečno, a prema sadašnjem je Pravilniku visina zakupnine 13,27 eura/m² mjesečno. Za postavljanje pokretnih naprava ispred vlastitih poslovnih prostora za prodaju kestenja predlaže se cijena od 50 eura (po kvadratu mjesečno), a sadašnja zakupnina iznosi 39,81 eura. Za postavljanje ledenica i rashladnih vitrina za sladoled te hladnjaka za napitke, do kvadrata zauzete površine, predlaže se da visina zakupnine u razdoblju od travnja do kraja listopada za I. zonu iznosi 70 eura mjesečno, a sada iznosi 53,08 eura. Za prodaju borova i sezonskog voća prijedlog je da sa sadašnjih 1,32 eura (po kvadratu dnevno) cijena naraste na tri eura. Za odlaganje građevnog materijala predlaže se visina zakupnine od 0,50 eura (kvadrat dnevno), a trenutno je cijena 0,13 eura.

Nova je stavka, jer u sadašnjem Pravilniku nije predviđena, ona za cirkuse bez životinja, za što se predlaže visina zakupnine od 500 eura dnevno.

Grupacija kojoj bi novi pravilnik, za prvu ruku, mogao izići u susret su - ugostitelji. Za terase za pružanje ugostiteljskih usluga predlaže se da visina zakupnine za I. zonu iznosi 3, za II. zonu 2,50, a za III. zonu 1,50 eura po kvadratu mjesečno. Prema sadašnjem Pravilniku, za I. zonu iznosi 3,31, za II. zonu 2,65 i za III. zonu 1,32 eura po kvadratu mjesečno, ali u razdoblju od travnja do listopada. U ostalom dijelu godine visina zakupnine po zonu iznosi 1,72, 1,59 i 1,06 eura (kvadrat mjesečno).

U odnosu prema vrijedećem Pravilniku, za tu se namjenu predlaže sniženje zakupnine, ali se ona sada odnosi na cijelu godinu!

To je tek dio cjenika koji se predlaže, cijeli je tekst Pravilnika dostupan na mrežnoj stranici Grada Osijeka (www.osijek.hr) pod Savjetovanja s javnošću. U konačnici, odluku o stupanju Pravilnika na snagu donijet će vijećnici Gradskog vijeća.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike