Osijek
VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Osječka glavna tržnica, na Gajevu trgu, uza sve bogatstvo plodova prirode kojima obiluje u ovo doba godine nudi i sadnice povrća, a potražnja za njima ovih je dana na vrhuncu, u što smo se uvjerili u petak prijepodne. Ljepota ubiranja plodova koje smo sami odnjegovali s malo se čime može mjeriti. Makar se radilo o samo jednoj ili dvije sadnice rajčice, što zasigurno ne zadovoljava naše potrebe, ubrati ih onako usput, dok šećemo vrtom, pa ih narezati, posoliti i uživati u njihovu okusu pravo je zadovoljstvo.

- Svake godine obavezno posadim paradajz u našem vrtu, koji nije velik, no uvijek se pronađe mjesta za pet-šest sadnica, uz poneku začinsku biljku. Zadovoljstvo mi je gledati kako rastu, iščekivati prve plodove, a sve to silno zabavlja i moju unuku, koja mi pomaže u okopavanju, plijevljenju... - otrkila nam je gospođa Elza, koju smo zatekli u kupnji sadnica. Odabrala je, otkrila nam je, volovsko srce, sortu rajčice koju ona i njezini ukućani najviše vole, no na tržnici se mogu pronaći i brojne druge tradicionalne sorte koje naši ljudi najčešće konzumiraju, a cijena sadnica kreće se od 0,60 do 1 eura.

Dakako, nije rajčica jedina biljka koja će se naći u vrtovima Osječana, velik je izbor paprike, tikvica, raštike i drugog povrća, a raspon cijena tih sadnica otprilike je kao i za rajčicu. Tu je i balkonsko i vrtno cvijeće, za kojim i dalje vlada velik interes kupaca, a riječ je o desetcima vrsta ukrasnih biljaka, koje su zagospodarile dijelom tržnice dajući joj očaravajući kolorit. Tržnicu usitinu valja posjetiti, a ova je subota idealan dan za to jer će nas nakon dugo vremena obasjati pravo proljetno sunce. Izvrsna je to pozivnica za šetnju i nabavu namirnica u trbuhu grada.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

NA NOVOM JE DONJOGRADSKOM ŠETALIŠTU I OBALOUTVRDI

Sada se “hvata prva boja”