Osijek
UDRUGA ŠOKAČKA GRANA OPRAŠTA SE OD PRVE PREDSJEDNICE

Svojom karizmatičnom voljom i radnom energijom Vera je osmislila rad Šokačke grane
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Vijest o smrti Vere Erl, prve i počasne predsjednice Šokačke grane u Osijeku, ražalostila je članove te udruge, ali i brojne Šokce diljem Šokadije i Panonske nizine. Vera, ili, kako su je u rodnim Drenovcima zvali, Verka, često je naglašavala svoje šokaštvo tvrdeći da su njezini predci Šokci već 300 godina, pa je i sama taj osjećaj prelijevala na cijelu Šokadiju.

U intervjuu za tjednik "Hrvatska riječ" iz Subotice na plastičan način pojasnila je svoj status "urbane Šokice": "Ako me možete sresti s laptopom na ramenu, ili, ako iz kafića šaljem sms poruke, ako redovito idem na internet, što sam ja, nego urbana Šokica. U isto vrijeme u svom ormaru čuvam svoje drenovačko ruho, volim zlatovez i povezujem dukatiće, a to je odraz mojega porijekla."

- Vrlo rano Vera je spoznala da Šokce prate stereotipovi, u kojima se sve svodi na sajtl rakije i bocu vina, tamburu i raskalašenu pjesmu, na šokačko ruho, slaninu, kobasicu i kulen, pa je, ističući i svoj primjer, svjedočila da su Šokci vrijedni i marljivi, dobri ratari i borci za visoke prinose, ali i dobri liječnici, odvjetnici, znastvenici, kulturni djelatnici, a istovremeno su navezani na podrijetlo, šokačko ruho i zavičaj - kaže Slavko Žebić, predsjednik Šokačke grane Osijek.

Vera je uspjela u životu, privatnom i poslovnom, stekla ugled znanstvenice, profesorice, knjižničarke i uzorne građanke Osijeka. Među pokretačima je ideje da se u Osijeku osnuje šokačka udruga.

- Na osnivačkoj skupštini 2005. godine izabrana je za prvu predsjednicu Šokačke grane, a nakon dva uspješna mandata i za doživotnu počasnu predsjednicu. Svi koji su ju imali priliku upoznati kao suradnici u Šokačkoj grani bili su zadivljeni njezinom impozantnom količinom optimistične energije kojom zrači i pozitivno djeluje na druge. Surađujući s njom, uvjerili smo se da je energiju i inspiraciju u svom stručnom i znanstvenom radu nalazila u kraju, ljudima koje je dobro poznavala i cijenila. Svojom karizmatičnom voljom i radnom energijom osmišljavala je ideje u Šokačkoj grani, a potom se aktivirala predvodeći njihovu uspješnu realizaciju. Sa sigurnošću je ulazila u nove zahtjevne projekte Šokačke grane ("Urbani Šokci", "Šokački suveniri Osijeku", "Što su jeli naši stari u korizmi" i dr.), a mi, njezini najbliži suradnici, često smo stjecali dojam da kod nje nikada nije bilo nerješivih pitanja, koja bi bila prepreka uspjehu. Jedna od njezinih vrlina, zbog koje su je cijenili njezini suradnici, jest da je svoje stavove spremno branila argumentima, ali bez nametanja vlastitog mišljenja drugima - ističe Žebić.

Već pri osnivanju Šokačke grane Osijek svojim karizmatičnim autoritetom zauzimala se za promicanje i njegovanje tradicijske baštine i kulture Šokaca Slavonije, Baranje, Srijema te svih područja gdje Šokci žive (Srijem, Bačka, područje oko Pečuha). U brojnom članstvu Šokačke grane uočava potencijal znatnog broja intelektualaca različitih profila, te pokreće Međunarodni okrugli stol "Urbani šokci", gdje o Šokcima govori sa stanovišta književnosti, povijesti, kulture, umjetnosti, obrazovanja, glazbe, etnologije i dr. U projektu aktivira veći broj renomiranih znanstvenika sa sveučilišta u Osijeku, Pečuhu, Beogradu i Novom Sadu, čime su područja života Šokaca i Hrvata Bunjevaca poprimila znanstvenu dimenziju, dodaje naš sugovornik.

Ispraćaj Vere Erl održat će se 25. travnja u 10 sati na Groblju svete Ane u Osijeku, a pokop a groblju u Drenovcima 26. travnja u 13 sati.

Vesna Latinović
Erl je dala nemjerljiv doprinos pokretanju izdavačke djelatonosti
Kao veliki poznavatelj i poklonik pisane riječi, sa željom da se vrijedni sadržaji rada Šokačke grane trajno sačuvaju za mlađe naraštaje, predsjednica Erl dala je nemjerljiv doprinos u pokretanju izdavačke djelatnosti u Šokačkoj grani, međunarodni okrugli stol “Urbani Šokci “ okupio je na stotine sudionika, do sada je tiskano 18 zbornika radova s desetak tisuća stranica. “U povodu 50. obljetnice uspješnoga rada i 70. obljetnice života, Vera je u Vinkovcima, gradu svoje mladosti i prvog zaposlenja, okupila veliko društvo s kojim je radila, surađivala i družila se. To su, među ostalima, prof. Emilija Pezer, mr. Marina Vinaj, prof. dr. Jadranka Lasić-Lazić, prof. dr. Vlasta Markasović, prof. dr. Kornelija Petr Balog, Goran Pavlović, Vladimir i Goran Rem, otac i sin, prof. dr. Miroslav Tuđman te njezina vjerna prijateljica i suradnica, prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić”, ističe Žebić.

Možda ste propustili...

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

Najčitanije iz rubrike