Osijek
ISPRED KAPELICE NA ANINOM GROBLJU

Obilježen spomendan svetih Joakima i Ane
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Spomendan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, u nedjelju, 26. srpnja, u Osijeku je svečano proslavljen u konkatedralnoj župi Sv. Petra i Pavla, uz kapelicu svete Ane na Gornjogradskom groblju.

Misnim slavljima u Osijeku prethodila je pobožnost uz molitvu krunice Božjem milosrđu. Na sam blagdan sv. Ane dvije mise slavio je župni vikar Blaž Jokić. U prijepodnevnom misnom slavlju crkvenoga goda na Gornjogradskom groblju te u molitvenoj pripravi sudjelovale su redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice s poglavaricom, s. Kajom Ljubas.

Naraštaji Osječana na poseban način častili su sv. Anu te je najstarije gradsko groblje, koje postoji od 1848. godine, nazvano po majci BDM kao i kapelica koja ove godine na dan proslave tiho slavi 150. jubilej postojanja. Sagrađena je 1870. godine i u njoj se nalazi slika sv. Ane s kćerkom Marijom. I crkvica je bila mjesto osobne molitve za majke i bake, kao i za pokojne koji počivaju na “Aninu groblju”. Svetkovanje je spomenuto i u konkatedrali, gdje je mise prema nedjeljnom rasporedu slavio župni vikar Robert Almaši. N.Š.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike