Osijek
ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Istarski župan Boris Miletić je rekao kako sportske zajednice obiju županija imaju višegodišnju uistinu kvalitetnu suradnju
Iskoristit ćemo vaše iskustvo suradnje s općinama i gradovima, i to kroz model javnog poziva prema kojemu zainteresiranim jedinicama lokalna samouprave sufinancirate projekte realizacije sportske infrastrukture. Konkretan je to pozitivan primjer koji će Istarska županija, Europska regija sporta u idućoj godini posuditi od Osječko-baranjske županije, ovogodišnje Europske regije sporta.

Izaslanstvo Istarske županije na čelu sa županom Borisom Miletićem u utorak je bilo u radnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji. Domaćin im je bio Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, koji ih je upoznao s aktivnostima koje županija provodi kao regija sporta, jer sastanak je organiziran upravo radi razmjene iskustava.

Javni poziv


Lukić je istaknuo značenje te titule za promociju rekreativnog sporta i poticanje djece i mladih na bavljenje sportskim aktivnostima. Podsjetio je na to da županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave, klubovima i udrugama ulaže znatna sredstva u poboljšanje sportske infrastrukture i uvjeta rada sportskih djelatnika na području županije.


- Za prošlu smo godinu izdvojili 400 tisuća eura za unapređenje sportske infrastrukture, jednako toliko u ovoj godini. Na javni poziv javile su se jedinice lokalne samouprave, sportske udruge i klubovi, a promjene i poboljšanje sportske infrastrukture vidljivi su na terenu. Jedan od ciljeva svakako je promocija rekreativnog sporta, a fokus nam je na djeci, na mladima kako bismo ih motivirali na to da iskoriste sve što sport donosi, od dobrobiti za zdravlje do pozitivnog utjecaja na koncentraciju, organizaciju, socijalizaciju, pa i učenje ponašanja u pobjedi i porazu - rekao je u ovoj prigodi Lukić.

Istaknuo je i kako su brojne sportske manifestacije, svjetski i europski kupovi, ali i nacionalna i regionalna natjecanja pridonijeli tomu da Osječko-baranjska županija postane Europska regija sporta za ovu godinu.

U proljeće i jesen


Izrazio je zadovoljstvo što iskustva može podijeliti s kolegama iz Istarske županije koje je nakon sastanka poveo u obilazak terena, odnosno radova na sportskoj infrastrukturi.


Zadovoljstvo nije skrivao ni istarski župan Miletić, koji je istaknuo kako i sportske zajednice obiju županija imaju višegodišnju kvalitetnu suradnju.

- Veseli me što sam čuo kako se sport pozitivno odražava na turističke rezultate Osječko-baranjske županije iz godine u godinu, što se potvrđuje dvoznamenkastima rastom. Naravno da i mi u Istri koristimo sportska događanja, posebice smo usmjereni kada nije vrhunac sezone, dakle u proljeće i jesen. I jedni i drugi izuzetno smo fokusirani na naše najmlađe, na djecu, kao i na amaterski i rekreativni sport kako bismo ih što više promovirali - rekao je istarski župan uz zaključak kako je ulaganje u sport dugoročno, ali sigurno, uz obrazovanje, jedno od najisplativijih i prema našim najmlađima i prema našim građanima srednje i starije životne dobi.

Gosti iz Istre obišli su još nekoliko sportskih lokacija u Osijeku i njegovoj okolici, između ostalog i gradilište sportsko-nastavne dvorane u Čepinu, čiju izgradnju u jednakom omjeru sufinanciraju Općina Čepin i Osječko-baranjska županija.

Osječko-baranjska županija je krajem prošlog mjeseca potpisala 20 ugovora s jedinicama lokalne samouprave, odnosno 25 ugovora sa sportskim udrugama i klubovima s područja županije, vezanih uz izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, obnavljanje i opremanje različitih sportskih objekata.

Dario Kuštro
VATERPOLIST NA DUŽNOSTI “NA SUHOM”
Uz župana, među istarskim gostima istaknut ćemo i još jednog njihova “visokog” delegata - Damira Burića, glavnog tajnika Sportske zajednice Istarske županije. No Burić je domaćoj, pa i europskoj javnosti mnogo poznatiji kao jedan od najtrofejnijih hrvatskih vaterpolo reprezentativaca. Nažalost, gust protokol nije dopustio da ga priupitamo kako se u sportu snalazi “na suhom”. Uz njega je bio Mladen Pavićević, predsjednik istarske Sportske zajednice. Domaći tim činili su Tatjana Turalija, pročelnica županijskog ureda za sport te Dubravko Ižaković, glavni tajnik Sportske zajednice OBŽ-a.

Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne