Novosti
PLASTIKA U OCEANIMA

Onečišćenje će se povećati
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Količina plastičnog otpada koja završi u oceanima i ubija život u moru mogla bi se utrostručiti u sljedećih 20 godina ne smanji li se znatno proizvodnja plastike, navode znanstvenici u istraživanju koje je naručio The Pew Charitable Trusts i SYSTEMIQ.


Potrošnja plastike za jednokratnu uporabu povećala se za vrijeme pandemije koronavirusa, pa maske za lice i rukavice od lateksa svakodnevno plutaju azijskim plažama. Odlagališta u svijetu zaprimaju rekordne količine plastičnih pakiranja za hranu i internetske ambalaže za dostavu. Istraživanje je ponudilo rješenja koja bi mogla smanjiti obujam plastike koja završi u oceanima za više od 80 posto. Ne poduzme li se ništa, količina plastike koja svake godine odlazi u more porast će s 11 na 29 milijuna tona, ostavljajući kumulativnih 600 milijuna tona koje će oceani progutati do 2040. godine. To je jednako težini tri milijuna plavih kitova, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science.
Strategija izložena u studiji uključuje preusmjeravanje stotina milijardi dolara iz ulaganja u proizvodnju plastike u neke druge alternativne materijale, postrojenja za recikliranje i razvoj gospodarenja otpadom u zemljama u razvoju. No to zahtijeva preokret u industriji koja ubrzano gradi nove kemijske pogone diljem svijeta kako bi povećala proizvodnju plastike. H