Novosti
PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Vođe seljačkih prosvjeda ostali su bez očekivane potpore poljoprivrednika
Uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima HDZ je ostvario i u petoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća područja Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije te istočni dio Sisačko-moslavačke županije s Hrvatskom Kostajnicom, Novskom, Donjim Kukuruzarima, Hrvatskom Dubicom, Jasenovacem, Lipovljanima i Majurom.

Pobjeda u Vukovaru


Od ukupnog broja birača, njih 336.548, na izbore je protekle srijede izišlo 54,58 posto. Birali su između 210 kandidata raspoređenih na 15 lista, a samo su četiri, kako se i očekivalo, ušle u Sabor. Gotovo 43 posto birača podržalo je listu HDZ-a, slijede Rijeke pravde s 19,58 posto, Domovinski pokret s 17,37 posto i Most s 8,48 posto osvojenih glasova.

U slavonskim je gradovima u petoj izbornoj jedinici HDZ i dalje vodeća politička opcija, najveću potporu dali su mu birači u Novskoj, odakle je i nositelj liste Marin Piletić (53,35 posto), u Vinkovcima 40,36 posto, "zaplavio" se i Vukovar s 35,17 posto, u Otoku je listu HDZ-a podržalo 45,93 posto birača, u Slavonskom Brodu 38,50 posto, u Požegi 38,43 posto… U 11. će sazivu Sabora biti šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice koji dosad nisu imali mandat ili bili članovi vlade. Troje ih je iz HDZ-a - Ivan Bosančić, Antonija Jozić i Željko Glavić, zatim Mario Milinković i SDP-a te Josip Dabro i Dubravka Lipovac Pehar iz DP-a. Zanimljivo je da će među 151 saborskim zastupnikom u 11. sazivu Hrvatskoga sabora biti sedmorica s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Izborni rezultati potvrdili su da najistočnija županija i dalje ostaje utvrda HDZ-a, unatoč svim otegotnim okolnostima s kojima se u posljednje vrijeme nosi, a vezane su uz slučajeve prometnih nesreća župana Damira Dekanića, a potom i bivšeg ministra obrane i bivšeg predsjednika ŽO HDZ-a Marija Banožića. Unatoč svemu vršitelj dužnosti županijskog predsjednika stranke, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uspio je u manje od dva mjeseca, otkako je izabran na tu dužnost, posložiti stvari, homogenizirati stranku, dati joj novi zamah, stavljajući u prvi plan zajedništvo i uspješno je povesti u parlamentarne izbore. Pridobio je i potporu nezavisnih lokalnih čelnika koji imaju vlastitu lokalnu politiku djelovanja. Zahvalio je svim biračima na iskazanome povjerenju i dobivenoj prilici da se "s istim žarom, kao što je to dosadašnjih godina činio za Vinkovce, bori i zauzima za Vukovarsko-srijemsku županiju i cijelu Slavoniju".

Rezultat načelnika


Rezultatima izbora razočarani su organizatori seljačkog prosvjeda koji su si pripisivali velike zasluge u slučaju odštete svinjogojaca nakon pojave afričke svinjske kuge i nadali se mjestu u Saboru. Računali su na preferencijalne glasove, ali ostali su bez potpore seljaka. Očekivao ju je prije svega Tomislav Pokrovac. Samozvani vođa seljačke bune bio je na listi Fokus/Republika, koja je osvojila tek jedan posto glasova. Mjesto u sabornici priželjkivali su i Milenko Bilić na listi DP-a kao i Kristina Bakula iz Mosta, koji su u vrijeme prosvjeda svinjogojaca bili vrlo aktivni i medijski eksponirani.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji lista SDP-a s koalicijskim partnerima dobila je najviše glasova u općinama Stari Mikanovci, 46,93 posto, a zahvaljujući potpori birača općinski je načelnik Mario Milinković, inače predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije, osigurao ulazak u Sabor. Njegovu stranačkom kolegi i jednom od najpoznatijih slavonskih načelnika Josipu Krniću iz Babine Grede, koji je bio posljednji na listi i nadao se preferencijalnim glasovima, to ipak nije pošlo za rukom. Lista SDP-a u tom je selu dobila 44,17 posto. I općinski načelnik Cerne, mladi HSS-ovac Josip Štorek, bio je na visokom, četrvrtom mjestu te liste, koja je u Cerni dobila 40,54 posto glasova. Ukupno nedovoljno za Štorekov odlazak na Markov trg.

Marija Lešić Omerović
TKO IDE U SABOR

 

HDZ:

Marin Piletić

Ivan Bosančić

Pero Ćosić

Antonija Jozić

Nikola Mažar

Danijel Marušić

Željko Glavić



Koalicija SDP-a:

Predrag Fred Matić

Martina Vlašić Iljkić

Mario Milinković



DP i partneri:

Ivan Penava

Josip Dabro

Dubravka Lipovac Pehar



Most i Suverenisti:

Marijan Pavliček

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike