Novosti
MINISTARSTVO OBJAVILO KALENDAR

Državna matura počinje 16. svibnja
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u petak kalendar provedbe ispita državne mature u ljetnom roku u školskoj godini 2019./2020.. Podsjetimo, prijave ispita počele su 1. prosinca, a traju do 15. veljače, a zbog dugotrajnog štrajka prosvjetara bile su nužne izmjene u kalendaru. Tako je zanimljivo da će se esej iz hrvatskog jezika pisati u svibnju, u vrijeme dok još traje nastava, i to u subotu, a još će jednu subotu u lipnju maturanti morati žrtvovati i za ispit iz hrvatskog.


Esej iz hrvatskog jezika pisat će se 16. svibnja, jednako maturanti koji su prijavili A, kao i oni koji su se odlučili za B razinu. Istoga je dana i ispit iz B razine francuskog jezika. Svi ostali ispiti održat će se u lipnju i srpnju. Tako su 8. lipnja na rasporedu ispiti iz kemije i sociologije, a 9. lipnja iz informatike i psihologije. U srijedu, 10. lipnja, slijedi njemački jezik (A i B) te povijest, a 12. lipnja biologija te obje razine španjolskog jezika. U subotu, 13. lipnja, maturanti pišu test iz obje razine hrvatskog jezika. U ponedjeljak, 15. lipnja, slijede testovi iz materinjih jezika - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te ispit iz grčkog jezika, a sljedeći dan, 16. lipnja, iz materinskih jezika pišu se eseji te je na rasporedu ispit iz obje razine latinskog jezika.


U srijedu, 17. lipnja, na redu su ispiti državne mature iz fizike i filozofije, a 18. lipnja iz politike i gospodarstva te A razine francuskog jezika. Dana 19. lipnja maturanti će pisati ispite državne mature iz geografije i obje razine talijanskog jezika, 23. lipnja slijede logika i glazbena umjetnost, a 24. lipnja vjeronauk i likovna umjetnost te 25. lipnja ispit iz etike. U petak, 26. lipnja, predviđen je ispit iz obje razine engleskog jezika, i na koncu je 29. lipnja ispit iz matematike (A i B razina).
Rezultati državne mature bit će objavljeni 13. srpnja, a do 15. srpnja trajat će rok za prigovore. Objava konačnih rezultata je, kako navodi Ministarstvo obrazovanja, predviđena 20. srpnja, a podjela svjedodžbi 22. srpnja. D.Pav.