Novosti
POČINJE IZBORNA KAMPANJA ZA EUROPSKI PARLAMENT

Plenković: Imamo 12 izrazito jakih kandidata za snažno zastupanje hrvatskih interesa u EP-u
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Hrvatska demokratska stranka u utorak je Državnom izbornom povjerenstvu predala listu svojih kandidata za Europski parlament. Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković naglasio je kako je lista sastavljena od izrazito kvalitetnih političara i političarki koji imaju iskustvo rada u izvršnoj vlasti, županijama, Saboru i Europskom parlamentu.

“Očekujemo potporu birača i naravno još jednu pobjedu", rekao je Andrej Plenković nakon predaje liste HDZ-a DIP-u. Istaknuo je da je na listi pet žena.

Uz Plenkovića, koji predvodi listu, na njoj su i povjerenica Europske komisije Dubravka Šuica, potom Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Anto Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir. "To je dvanaest izrazito jakih kandidata koji će predstaviti točke našeg programa i snažno zastupati hrvatske interese u Europskom parlamentu. Vjerujem da će lista biti pobjednička, kao što su bile sve naše liste do sada", rekao je Plenković.

Očekuje, kako je rekao, i više potpore birača i više mandata nego posljednji put. "S obzirom na dosadašnja postignuća, želimo pokazati da utjelovljenje prave istinske europske politike u Hrvatskoj predvodi upravo HDZ", naglasio je predsjednik HDZ-a.

HDZ je na europskim izborima 2019. godina osvojio četiri mandata. U Europskom parlamentu su bili Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Karlo Ressler.

Državno izborno povjerenstvo prima liste do 25. travnja u ponoć, a nakon što prihvati i objavi zbirne liste, počet će službena izborna promidžba, koja će trajati do petka, 7. lipnja, u ponoć. Od tada pa do izborne nedjelje, 9. lipnja, u 19 sati i zatvaranja birališta na snazi će biti izborna šutnja. Na izborima za Europski parlament prije pet godina natjecale su se 33 liste, osam više nego 2014. Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 9. lipnja, i na njima će se izabrati 12 zastupnika na mandat od pet godina. D.Pav.
HDZ: Plenković, Šuica, Stier, Ressler, Brnjac, Zovko, Glavak, Sokol, Pavić, Mihanović, Marušić i Petir

Najčitanije iz rubrike