Novosti
ŠTRAJK I PROSVJED ŠKOLSKIH SINDIKATA

Većina će nadoknaditi sate subotom i u nenastavne dane
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Divjak: U slučaju da bi se ova situacija produžila, išlo bi se na produžetak školske godine

Vezani članci

MINISTAR RADA NAKON PREGOVORA SA SINDIKATIMA:

Stvorit ćemo pravedniji i objektivniji sustav plaća

U srijedu su štrajkale sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a priključili su im se i fakulteti, referade i stručne službe. Bio je to devetnaesti dan štrajka sindikata obrazovanja koji su toga dana na Markovom trgu organizirali prosvjed pod geslom "6. 11. za 6,11 posto", kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, a ne osnovicu, što im se nudi.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec poručio je s prosvjeda kako je Vlada tek 18. dan štrajka primijetila učitelje i profesore u štrajku i tada počela pregovore, a premijeru Andreju Plenkoviću poslao je poruku da ako prihvati njihove zahtjeve, da je onda on pobijedio.

Svakoga dana štrajka sve je više u fokusu pitanje nadoknade propuštenih sati. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u srijedu da je produžetak školske godine jedna od četiri opcije za nadoknadu dana u štrajku tijekom kojih učenici u Hrvatskoj nisu pohađali nastavu. Ali naglasila je kako je riječ o zadnjem koraku ako se uz prva tri ne bi uspjelo doći do propisanih 175 nastavnih dana. Prve su tri opcije - planiranje nenastavnih dana kao nastavnih, nadoknade subotom, skraćivanjem praznika. Dakle, tek posljednja je produživanje školske godine koja prema odluci o školskom kalendaru završava 17. lipnja 2020. godine. Upute o nadoknadi svim je školama Ministarstvo poslalo istoga dana. Ministrica Divjak ocijenila je kako će velika većina škola ispuniti maksimalno šest dana, koliko imaju za nadoknadu, kroz prva dva načina.

- To se odnosi na situaciju da štrajk ne traje dulje od sljedećega tjedna, jer je u petak idućeg tjedna ciklus u kojem se kod svih pojavljuje šest dana nedostatka. Ako se štrajk nastavi i nakon toga, onda smo u problemu. U slučaju da bi se ova situacija produžila, a vjerujem da ipak neće, onda bi se u krajnjoj liniji išlo na produžetak školske godine. To ide zahtjevom škole prema Ministarstvu kako je zakonom propisano, tamo gdje se na ova prva tri načina, tim redom i prioritetima ne bi uspjelo doći do popunjenja 175 nastavnih dana za škole, odnosno 160 za maturante - kazala je Divjak.

U obavijesti Ministarstva školama istaknuto je da su škole dužne samostalno odlučiti o jednom od navedena četiri moguća zakonska načina nadoknade. Točnije, nadoknadu nastave subotom mogu održavati osnovne škole koje rade u više od dvije smjene; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana. Što se tiče nadoknade subotom u srednjim školama, one se mogu realizirati ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada. Kada je riječ o skraćivanju praznika, u obavijesti se navodi kako škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i županijskoga upravnog odjela. A škola u konačnici može produljiti nastavnu godinu odlukom županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, ali uz suglasnost Ministarstva.

Podsjetimo, u utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu obrazovanja s ministricom Divjak i ministrom rada Josipom Aladrovićem. Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak najavila je da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti 11. studenoga. Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da su poruke nakon pregovora Vlade i školskih sindikata dobre te je izrazio uvjerenje da i sindikati uviđaju kako daljnji štrajk više nema smisla, jer se plaće povećavaju. "Na sastancima smo utvrdili da ni to zaostajanje za sustavom socijalne skrbi i drugim sustavima nije u potpunosti utemeljeno", kazao je Marić.

Jasenka Pejaković/H
2000

prosvjednika okupilo se na Markovu trgu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto”.
19.

dan štrajka bio je u srijedu, 6. studenoga
6,12

posto veću osnovicu nudi Vlada te, ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, dva posto veće koeficijente
Možda ste propustili...