Osijek
PROPUST NA MANIFESTACIJAMA NA OTVORENOM

Zašto nema montažnih toaleta za invalide?
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Nakon Glasova članka o izgubljenim pa nađenim ključevima koji otvaraju rampu na nathodniku južne obilaznice, čitateljica nas je upozorila na još jedan problem. Riječ je o nedostatku montažnih toaleta za invalide, što je problem koji posebice dolazi do izražaja tijekom održavanja većih manifestacija na otvorenome. Jedna takva održana je nedavno i okupila je impresivan broj posjetitelja, no praksa nenaručivanja montažnog toaleta za invalide ostala je ista. Nije ih bilo!

- Ako i nema običnih toaleta, zdravi ljudi mogu otići u kafić i koristiti tamošnji, no moj sin to nije mogao jer kafići nemaju te posebno prilagođene toalete - upozorila je majka dječaka s invaliditetom, čiji problem zacijelo dijele i mnoge druge osobe s invaliditetom u Osijeku, ali i u mnogim drugim gradovima.

Grad Osijek, neslužbeno doznajemo, nije u obvezi postaviti bilo kakve pa ni toalete za invalide, nego doznajemo da to treba učiniti organizator određene manifestacije. Postavljanje toaleta, kažu također, nije ničim uvjetovano i u cijelosti ovisi o procjeni organizatora. Slaže se s tim Željko Perković, predsjednik Saveza organizacije invalida Osječko-baranjske županije, podsjećajući na koncert od prije sedam godina čiji je cjelokupni prihod od ulaznica namijenjen kupnji bazenskog vozila za osobe s invaliditetom. Samim tim, među publikom bilo je puno osoba u invalidskim kolicima.

- Nitko tada nije zahtijevao postavljanje takvog toaleta, iako je na tom koncertu ‘Vjerujem u anđele‘ među publikom, razumljivo, bilo puno osoba s invaliditetom. Od tada do danas nije se ništa promijenilo vezano uz te zahtjeve. Postoji opcija da se naruči i čak nije ni cijena problem, no takvi su toaleti neiskoristivi jer ih osobe s invaliditetom očigledno ne trebaju, jer ni zahtjeva za njima nema, bar ne prema našem Savezu - smatra Perković.

U tvrtki koja se bavi najmom spomenutih toaleta potvrđuju da, koliko im je poznato, organizatori nikada dosad nisu naručivali toalete prilagođene za osobe s invaliditetom. Nada Domazet iz tvrtke TOI TOI sugerira da osobe s invaliditetom ili njihove udruge Gradu predlože postavljanje takvih toaleta na lokacijama gdje se okuplja najveći broj ljudi. No, kao i u brojnim drugim slučajevima nepoštovanja osoba s invaliditetom i njihovih potreba, Domazet upozorava na činjenicu da se nerijetko toaleti za invalide zloupotrebljavaju.

- Ondje gdje su naručeni takvi toaleti, koriste ih i osobe koje nemaju invaliditet iako su ti toaleti namijenjeni isključivo osobama s invaliditetom. No toalet za invalide veći je i komotniji od običnoga i stoga ih rado koriste i oni kojima nisu namijenjeni. Zato se uz autoceste uz toalet za invalide uvijek postavlja i običan - pojasnila je Domazet, ne želeći odgovoriti na upit o cijeni najma takvog toaleta. Dodala je tek da se cijena formira u dogovoru s naručiteljem. M. Mihelić
U tvrtki koja se bavi najmom kažu da organizatori nikada nisu naručivali toalete za osobe s invaliditetom.
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike