Osijek
OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Danas se festival nastavlja brojnim sadržajima sve do kasnih poslijepodnevnih sati
Bravo za Unikom, koji se, jasno, uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i partnera, odvažio organizirati prvi Eco City Waste Fest, festival otpada. Bravo zato što su pri tome, uz struku koja se bavi gospodarenjem otpadom i održavanjem javne čistoće, što čini okosnicu izložbenog programa, u taj dvodnevni događaj uključili djecu - učenike nižih razreda osnovnih škola. Ona su svojom radoznalošću, ali i ozbiljnošću, jer su dio tako velike manifestacije, ovu priredbu doista podignula na razinu više.

Jučer prijepodne održana je ceremonija službenog otvorenja sajma, s govornice su uzvanike pozdravili domaćini.

- Grad Osijek ponosan je nositelj dvostruke nagrade Eko City. Jedan od razloga je i taj što je Osijek jedini od velikih gradova prešao stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, stoga je i predvodnik - rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Fokus na mlade


- Osijek ima moderan i cjelovit sustav gospodarenja otpadom, a ovaj događaj ga jako dobro dopunjava, jer je edukacija doista bitna. U Fondu imamo slogan "Krenimo od sebe" i ovo je svakako izvrstan primjer - poručio je Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te podsjetio kako je Vlada RH u posljednjih nekoliko godina uložila gotovo 500 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu gospodarenja otpadom diljem Hrvatske.


Čestitke na rezultatima u gospodarenju otpadom uputio je i Josip Miletić, zamjenik župana. "U svemu ovome važna je i ova kampanja, ovaj festival koji je fokusiran na mlade. Zabavnog je karaktera i uvjeren sam da će to uroditi dodatnim plodom", rekao je dožupan.

Potom su se zaputili u obilazak izlagača. A mi, kako smo rekli, najveću pažnju posvećujemo djeci. Prvo nailazimo na Višnjevčene, članove učeničke zadruge Višnja.

- Prenamjenjujemo odbačene stvari, primjerice u stare šalice sadimo sukulente, od starih traperica izrađujemo torbice, od starih staklenki vaze ukrašene bojom za staklo, a ovdje ćemo izložiti dio naših proizvoda - nabraja učiteljica Dunja Ham. U društvu je s učenicama Anđelom i Nikol.


- Recikliramo tako da odbačenim predmetima damo novu ulogu, okopavamo gredice u našem vrtu, imamo svoje kreativce koji izrađuju jako puno stvari - kaže Anđela, a Nikol će se pohvaliti kako je svome bratu sašila zeku za Uskrs.

Njihovi susjedi iz josipovačke osnovne škole, ekoškole, iz 4.b razreda, na sajam su došli kao posjetitelji.


Špiček, Kotiga, Indira...


- Imamo naš ekovrt, razdvajamo otpad, skupljamo stare čepove za čakovečku udrugu OLL u suradnji s našom PU i vrlo smo aktivni cijele godine - izvijestila je učiteljica Melita Košutić. Učenica Eva dodaje kako im se svidio štand Vodovoda, gdje su od starih cijevi slagali - stablo. Potom smo im dali vremena za zajedničku fotografiju s Tomislavom Špičekom, domaćom kulinarskom TV zvijezdom.

Kako bi organizatori sajam učinili što zanimljivijim, angažirali su i neke celebrityje, Špiček će tako kuhati, Dean Kotiga će organizirati kviz znanja, Indira Levak zadužena je za glazbeni dio programa. Angažirani su i igrači NK-a Osijek i igračice ŽNK-a Osijek, ekipa s Pannoniana izvodit će svoje vratolomije. Mario Petreković je domaćin sajmskih događaja.


Špičeka smo pitali što će se dobro kuhati, naime, tema je kako dodatno iskoristiti ostatke obroka.

- Iskreno ne volim se koristiti izrazom ostatci, radije hrana koja je ostala od prethodnog dana. Ovaj put smo iskoristili rižu, koju smo dodatno začinili, napunili mozzarelom, panirali i napravili okruglice s umakom od poriluka - otkrio je recept Špiček. Asistirali su mu učenici Ugostiteljske škole.

Sajam se nastavlja danas (petak), s početkom u 10 sati, na prostoru Gospodarskog centra.

Dario Kuštro
OSVOJENE NAGRADE NA “MODNOJ LASTI”
Direktor Fonda Balen obznanio je kako je više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj na Dan planeta Zemlje iznijelo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i njezinih negativnih utjecaja na okoliš. Nagrade na ekonatječaju Fonda “Modna lasta” osvojile su učenice iz Osijeka i Čepina.

Igor Pandžić (Unikom): Pokušali smo pružiti mnogo aktivnosti i edukativnih sadržaja za mlade, jer na edukaciji i počiva rezultat koji imamo u odvajanju otpada

11 h
Vrijeme je to početka kviza s Dejanom Kotigom. Zamišljen je tako da po jedan učenik iz šest osječkih ekoškola predstavlja grad Osijek protiv dobro poznatog lovca, te tako pokaže svoje znanje o gospodarenju otpadom i o drugim zanimljivostima vezanim uz Osijek.

15 i 17 h
Ljubitelji nogometa imat će priliku družiti se s članovima Ženskog nogometnog kluba Osijek i pokazati svoje nogometne vještine. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa Pannonian Challengea, najavljen je preskok preko kamiona za odvoz otpada.

Možda ste propustili...