Sport
VIDIMO SE U RIJU

Sportska karavana napustila Otok
Objavljeno 13. kolovoza, 2012.
Komunističko otvorenje ili kao Berlin 1936.

Član britanskog Parlamenta iz redova vladajuće Konzervativne stranke Aidan Burley nazvao je Boyleovo otvaranje Olimpijskih igara ljevije od otvorenja u Pekingu četiri godine prije. Unatoč tome što se tijekom otvorenja slavila industrijska revolucija, što označava početak kapitalističkog načina privređivanja. Dok je za Burleya i dio njegovih istomišljenika otvaranje bilo komunističko, neki su Olimpijske igre vidjeli posve drukčije. Naglo bujanje britanskog patriotizma usporedilli su OI u Berlinu 1936. godine. Komunističko otvorenje i nacističke Igre. A mi smo pomislili da samo mi još živimo živote ustaša i partizana

Phelps uspješniiji od Etiopije i Austrije

Američki plivač Michael Phelps postao je daleko najuspješniji olimpijac. S četiri zlata i dva srebra stigao je do 18 zlata i 22 medalje na Igrama. Samo za usporedbu, Etiopija ili Austrija u svojoj povijesti nisu osvojili zlatnih medalja kao Phelps sam, koji je treći put zaredom proglašen najuspješnijim sportašem Igara.

Sandra, Giovanni, "barakude"

Sandra Perković zlatom je "opalila šamar" onima koji nisu vjerovali u nju. Nismo vjerovali ni u Giovannija Cernogorza i da do olimpijskog zlata možemo doći u gađanju letećih meta. Zlatnu olimpijsku medalju nije proslavio na plaži zavaljen u ležaljku, već se odmah vratio na posao. Konobarenju u obiteljskom restoranu u Novigradu. Ulovio je i Ratko Rudić svoje četvrto olimpijsko zlato. Prvo s “barakudama”. Bila je to sveukupno 23. hrvatska medalja. Za jednu medalju pretekli smo Phelpsa.

Maloljetne osvajačice medalja

Kineskinja Ye Shiwen sa 16 godina postala je dvostruka olimpijska prvakinja na 400 metara i 200 mješovito. Kontroverzu je izazvalo njezinih posljednjih 50 metara na 400 mješovito, kada je plivala brže čak i od Ryana Lochtea. Žena ne može tako brzo plivati, rekli su sumnjivci. Je li ovo zlato stvoreno u kineskom laboratoriju? U Londonu je na pobjedničkom postolju bila ekspanzija tinejdžerica. Godinu mlađa od Kineskinje je Litvanka Ruta Meilutyte. Školska kolegica britanskog skakača u vodu Toma Daleya bila je najbrža na 100 prsno. I američke srednje škole dobile su svoje olimpijske prvakinje. Vršnjakinja Meilutyte Katie Ledecky bila je najbrža na 800 metara slobodno, a dvije godine starija Missy Franklin okitila se sa čak četiri zlata i jednom broncom.

Bolt, Bolt i samo Bolt

Kada izađe na teren show je zajamčen. Usain Bolt postao je U3. Kada je osvojio zlato na 100 metara izjavio je: Danas svatko može jednom postati olimpijski prvak. Pa je postao još dva puta. Isto je učinio i prije četiri godine u Pekingu. I na 200 metara dokazao je da je najbrži čovjek na svijetu, pretekavši svoga sunarodnjaka i najvećeg konkurenta Blakea. Zajedno s njim u štafeti 4x100 metara srušili su Jamajkanci još jedan svjetski rekord. Za vječnu fotografiju. Ne samo sebe u stavu "luka i strijele". Našao se Bolt i s druge strane kamere i fotoaparata. Jedini je nebritanac koji je u britanskim medijima stigao na naslovne stranice. A kada je osvojio "stotku" Andy Murray je slavio u Wimbledonu.

GB team

Za Britance su Igre u njihovoj zemlji bile najuspješnije u povijesti. Čak 29 zlata, 17 srebra i 19 bronci. Odmah iza SAD-a i Kine. Neke od zlata ipak jače sjaje. Poput biciklista Bradleyja Wigginsa, zbog kojeg su zulufi opet postali u modi, ili Sir. Chrisa Hoya, koji je postao najtrofejniji britanski olimpijac. S pet zlata i jednim srebrom srušio je i legendarnog veslača Stevea Redgravea. Britanci će dugo pamtiti 4. kolovoza 2012. I mi po zlatu Sandre Perković, a oni zbog tri atletska zlata - Jessice Ennis u sedmoboju, Grega Rutherforda u skoku u dalj i Mo Farah na 10.000 metara. Farah je bio zlatni i na 5.000. Veliki trijumf proslavio je i Murray u Wimbledonu, a na regatnom polju u Weymouthu Ben Ainslie osvojio je četvrtu zlatnu medalju.

Dream Team

Nakon Usaina Bolta najveće zvijezde Igara. Američki košarkaški Dream team, predvođen onim najvećima, Kobe Bryantom i LeBron Jamesom. Španjolci su se nadali da će s Gasolom u finalu uspjeti iznenaditi momčad koju je vodio "Coach K" Mike Krzyzewski. Zadovoljili su se sa samo sedam razlike.

Djibo Issaka

I ove su Olimpijske igre dobile svoga antijunaka. Zapravo junaka, sportaše koji i dalje pokazuju duh da je važno sudjelovati. Takav epitet zaslužio je veslač iz Nigera Hamadou Djibbo Issaka. Stigao je na Olimpijske igre, a da je samo tri mjeseca prije otvorenja prvi put sjeo u čamac i uzeo veslo u ruke. Važno je sudjelovati. Možda će Djibbo nekoga jednoga dana i pobijediti.

Goluža i Angelina

Pukla je vijest kako je hrvatskog izbornika Slavka Golužu na Twitteru prozvala ni manje ni više nego Angelina Jolie. Supruga Brada Pitta rekla je za dvostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje da ne zna što je olimpijski duh. Slavko je pobjedu nad Srbijom usporedio s filmom "Oluja svih oluja". Srpskim medijima bila je to asocijacija na vojnu akciju, zbog čega su hrvatskog izbornika nazivali iskompleksiranim, malim čovjekom i kretenom. Slavko je prvi pružio ruku pomirenja. Angelinu Jollie je pozvao u Metković na brudet i žabe. Doduše, kasnije se pokazalo da je profil bio lažni i da prava Angelina nije tako pomno pratila nastupe “kauboja”.

Mišura i Nizozemke

Na jednom portalu hrvatska košarkašica Antonija Mišura proglašena je najljepšom sportašicom igara. Zaintrigirala je mnoge, pa su brojne strane novinarske ekipe dolazile na utakmice hrvatske ženske košarkaške reprezentacije samo zbog lijepe Šibenčanke. Nisu dugo dolazili, naše su košarkašice ispale već u prvom krugu. Prema jednoj drugoj anketi, najljepšom ekipom igara proglašena je nizozemska reprezentacija u hokeju na travi. Njih su se nagledali. Nizozemke su osvojile naslov olimpijskih prvakinja.

Braća, blizanci i blizanke

Braća Valent i Martin Sinković osvojili su srebrnu medalju kao članovi četverca na pariće. Valent je poručio: Neka sve naše braće i sestre u Londonu osvoje medalje. Mislio je pri tome na naše blizanke taekwondoašice Luciju i Anu Zaninović te hrvače, također blizance Nenada i Nevena Žugaja. Medalja je stigla u obitelj Zaninović. Lucija je osvojila broncu.

Srebrni i brončani, a nesretni

Nakon polufinalne utrke u Eton Dorneyu postoje veslački "pakleni". S kakvom su dominacijom veslali u četvrtfinalu i polufinalu, usporedili smo ih s rukometašima koji su jednako gazili u skupini. U finalu veslačkih četveraca na pariće smo saznali što znači set-up, čime se namještaju vesla i na koju dužinu. Brži su bili Nijemci, veliki rivali našeg četverca. Sinkovići, Martin i Šain odmah nakon završetka utrke nisu djelovali sretno. Tek kada je srebro zasjalo oko vrata bili su svjesni da su ostvarili veliki rezultat. Slično je bilo s rukometašima. Odigrali su veliki turnir, zabolio ih je poraz. Vori je rekao da su se u polufinalu usrali i da su došli samo po zlato. Kada je osvanula bronca, veselje se vratilo na lica jer medalja je medalja.

Samba umjesto pop-kulture

Britanci su i na zatvaranju 30. igara okupili doista sjajnu glazbenu ekipu. George Michael, The Who, Madnnes, Spajsice, Take That. Za četiri godine pop-rock kulturu će zamijeniti samba. Rio de Janeiro biti će domaćin sljedećih Olimpijskih igara. Copacabana, Glava šećera, Maracana, nogomet i, dakako, samba. Svijet se mijenja. Nadamo se nabolje.

Sjećat ćemo se Oscara Pistoriousa, ali i Matea Mitchella, koji je završio svoju dionicu u štafeti 4x400 sa slomljenom nogom i uveo ekipu u finale

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike