Sport
NOGOMETAŠI PROTIV ŠVICARSKE

Španjolskim modelom na neugodne Švicarce
Objavljeno 14. kolovoza, 2012.
Težit ću španjolskom modelu igre, ali to ne znači da će napadači Mandžukić, Jelavić, Eduardo ili Olić izgubiti na vrijednosti, kaže Štimac

SPLIT - Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u ponedjeljak u splitskom hotelu "Artrium" uoči prijateljske utakmice sa Švicarskom na poljudskom stadionu ove srijede. Konferenciju za novinare otvorio je novi glasnogovornik HNS-a, Neven Cvijanović, koji je u ime Hrvatskog nogometnog saveza čestitao svim osvajačima medalja na Olimpijskim igrama u Londonu, ali i svim ostalim olimpijcima. Prije prvoga treninga na početku novog doba reprezentacije naciji se obratio novi izbornik Igor Štimac.

- Jedva sam dočekao dan kada ćemo se okupiti. Posebno sam sretan jer sam nestrpljivo čekao dolazak igrača na naš prvi susret. Što se tiče ogleda sa Švicarskom, vjerujem da znate da se radi o izuzetno kvalitetnom protivniku, kojeg vodi jedan od ponajboljih svjetskih trenera Ottmar Hitzfeld. Jedan od njegovih dojučerašnjih suradnika, Zvonko Komes, sada je član našeg stručnog stožera. Svjesni smo što navijači očekuju od nas, učinit ćemo sve da bismo ispunili njihove želje - rekao je Igor Štimac, koji očito kani podići standarde kad je riječ o igri "kockastih".

- Od trenutka kada je bilo naznaka da ću biti izabran za novog izbornika, razmišljao sam o načinu igre. Jedno je sigurno, nećemo imati striktno definiran sustav, on će ovisti o igračima koje ćemo u danom trenutku imati na dispoziciji, ali i o protivniku. Težit ću španjolskom modelu igre, ali to ne znači da će napadači Mandžukić, Jelavić, Eduardo ili Olić izgubiti na vrijednosti. Međutim, u današnjem nogometu prednost na terenu dobiva se na sredini igrališta. U veznoj liniji imamo niz kvalitetnih igrača - Srnu, Modrića, Rakitića, Kranjčara, Vukojevića, čak i Eduarda. Hrvatska reprezentacija jedina je blizu načina igre kakav prezentira španjolska reprezentacija, no sigurno je da će nam za to trebati vremena.

Ne krije izbornik da ne može ostati ravnodušan uoči premijere na kormilu hrvatske reprezentacije.

- Naravno da osjećam uzbuđenje, ali ono nosi isključivo pozitivne vibracije. Nisam ni u jednom trenutku osjetio da sam prestao biti dio reprezentacije. Nakon prestanka igranja postao sam sukomentator na televiziji, tako da sam proživljavao sve te njihove utakmice, sve pobjede i poraze. Sada sam u drugoj situaciji, izravno odlučujem o igri i rezultatima.

Morat će donositi dobre odluke s obzirom na to da Hrvatsku čeka jedna od najtežih skupina za plasman na Svjetsko prvenstvo.

- Skupina je najteža u povijesti kvalifikacija hrvatskog nogometa. Ne bježimo od uloge favorita, štoviše, prihvaćamo ju, znat ćemo se nositi s njom. Hrvatska je među deset najboljih reprezentacija na svijetu i to ćemo potvrditi u kvalifikacijskim susretima koji nas očekuju - zaključio je Štimac. T. Bilić

Hrvatska reprezentacija jedina je blizu načina igre kakav prezentira španjolska reprezentacija, no sigurno je da će nam za to trebati vremena

Rakitić: Ovo sam dugo čekao

Ivan Rakitić nogometnu je karijeru počeo u Švicarskoj i zato s posebnim emocijama dočekuje utakmicu u srijedu.

- Meni je to utakmica koju sam dugo čekao. Poznajem sve švicarske reprezentativce, to su sve moji prijatelji s kojima sam igrao od svoje desete godine. S njima sam prošao cijeli taj put. Jedva čekam da počne utakmica, onda više neće biti prijateljstva - kaže Rakitić, koji upozorava na kvalitetu Švicaraca.

- Švicarci imaju puno mladih kvalitetnih igrača. Vjerujem da će gledatelji vidjeti zanimljivu utakmicu. Novi izbornik? Svi imamo zajednički cilj - plasman na SP u Brazilu. Vjerujem da će novi izbornik Štimac na pravi način odraditi svoj dio posla.

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike