Sport
SPEKTAKULARNO ZATVARANJE OLIMPIJSKIH IGARA

London nam je pokazao
vedriju stranu života
Objavljeno 13. kolovoza, 2012.
Bila je to jedna drukčija Velika Britanija. Otvorena, nasmijana, pristupačna, ležerna.

Danny Boyle režirao je ekstravagantno otvaranje koje je slavilo industrijsku revoluciju i britansko "osvajanje svijeta" glazbom i filmom.

Umjetnički direktor i redatelj Kim Gavin svoje zatvaranje Olimpijskih igara opisao je "najboljim after partyjem u životu". Bili su na njemu svi. Gotovo svi. Olimpijske igre završile su na kraju bez Rolling Stonesa. Jagger i društvo nisu bili zainteresirani za najveći događaj 21. stoljeća u Velikoj Britaniji, koje su na Otoku kao nikada posljednjih godina podigle nacionalnu svijest. I na zatvaranju su se vijorile tisuće Union Jack zastava, iz svega glasa pjevala se himna Good Save the Queen. Na zatvaranju nije bilo Robbieja Williamsa. Zato su bili ostali članovi grupe Take That. Garry Barlow smogao je snage nastupiti samo tjedan dana nakon obiteljske tragedije, kada mu je preminulo 4-godišnje dijete. Ponovno je na stageu bio George Michael. I Madness sa svojom "kućom u sredini ulice". Kuću u blizini Olimpijskog stadiona imaju i Pet Shop Boysi. Pravi East Enderi. Annie Lennox zapjevala je Little Bird, Fat boy Slim izazvali su pravi delirij svojim Righ here, Right now. Tko je bio na zatvaranju Igara? Da, bili su i oni. Legendarna grupa The Who se ponovno okupila, kao i i preživjeli "floydovci" s Wish you were here. Poželjeli smo da su svi s nama. I John Lennon i Freddie Mercury. Sigurno su bili s nama. "Quennovci" su tako 20 godina nakon smrti legendarnog frontmana dobili pjevačicu. Jessie J je uz pratnju Bryana Maya i Rogera Taylora izvela We will rock you. Obitelj Galagher imala je svoga predstavnika u bratu Liamu. Vatreni navijač Manchester Cityja sa svojom novom grupom Beady Eye izveo je Oasisov hit Wonderwall. Na otvorenju Igara značajnu ulogu imala je glava obitelji Beckham - David. Na zatvaranju - prava glava Beckhamovih - Victoria. Spyce Girls su se ponovno okupile. Pokazale su nam "što doista žele" pjevajući stojećki na londonskom taksiju.

- Od stajanja na krovu caba čini se da je Victoria imala više problema s pjevanjem u mikrofon - komentirali su nastup neopisivo mršave Posh Spice britanski mediji.

Prisjetili smo se i 13. sezone legendarnih Mućki. Del Boy i Rodney odjeveni u Batmana i Robina istrčali su iz svoje goruće trokolice i pobjegli u nepoznatom smjeru. Bilo je to posebno izdanje O(n)lympic fools and horses.

Montypytonovac Eric Idle još jednom nam je objasnio smisao života. Zapjevao je Allways look on the bride side of life. London je od 27. srpnja do 12. kolovoza doista pokazao vedriju stranu života. Bila je to jedna drukčija Velika Britanija. Otvorena, nasmijana, pristupačna, ležerna. Cool Britannia. K. Lacković

Je li Boris Johnson novi britanski premijer?

Kada je gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes primio olimpijsku zastavu, počela je samba. U njezinom ritmu plesat ćemo za četiri godine. Do tada još ćemo neko vrijeme plesati u ritmu zvuka Londona čiji je gradonačelnik Boris Johnson, uz posredovanje predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jacguea Roggea, predao olimpijsku zastavu gradonačelniku sljedećih Olimpijskih igara. Kada je zamahao zastavom Boris Johnson izazvao je skandiranje gledatelja. "Ludi Boris" je obljubljen među Londončanima, ali i Britancima. Je li već na vidiku nasljednik Davida Camerona u Downing ulici broj 10. Premda ima onih koji će reći da premijer ne može biti osoba koja "visi na žici iznad parka" (tako je Johnson proslavio prvo osvajanje zlata Velike Britanije u Londonu), čini se da je publika na Olimpijskom stadionu ipak većinom rekla svoje mišljenje. "Ludi Boris" i London vole se javno. A Cameronu akcije više ne stoje najbolje.

Olimpijska zastava završila u rukama gradonačelnika Rio de Janeira

Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

Najčitanije iz rubrike