Crna kronika
ŠVERC NA GRANICI

Nudio je cariniku 150 eura mita, a nakon toga se svima ispričao
Objavljeno 1. prosinca, 2023.

Zbog davanja mita cariniku Uskok je podnio optužnicu Županijskom sudu u Osijeku protiv 59-godišnjeg državljanina Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Muškarac je nezaposlen, no paušalno se bavi iznajmljivanjem soba i apartmana na moru. Optužnicom ga se tereti da se 18. listopada na graničnom prijelazu Stara Gradiška, izlazeći iz Hrvatske, dovezao kombijem hrvatskih registracija, a nakon što ga je carinik pitao ima li što prijaviti, rekao mu je da nema, jer vozi rabljenu odjeću. No cariniku je predao prometnu dozvolu kamiona u koju je prethodno umetnuo novčanicu u apoenu od 50 eura govoreći da mu je to za piće.Carinik mu je prometnu dozvolu vratio zajedno s novčanicom i započeo pregled vozila tijekom kojeg je u teretnom prostoru kombija pronašao veću količinu nove etiketirane odjeće za koju nije podnesena carinska deklaracija. Vozač je od carinika zatražio da mu ne pravi probleme govoreći mu da je već "riješio bosansku stranu" i pri tome u istu prometnu dozvolu umetnuo još jednu novčanicu od 100 eura i dao ju cariniku, koji ga je nakon toga prijavio šefici i policajcima na graničnom prijelazu.

Prije podizanja optužnice, kada je prvi put ispitan, 59-godišnjak je rekao da se ispričava svima, kaje se što je to učinio, ne zna što mu je bilo da to učini te da to nikad više neće ponoviti. Priznao je da je ponudio cariniku prvo 50, pa onda 100 eura. To je napravio ne da "mu ovaj ne piše robu", nego je bila gužva na kamionima, na teretnom i mislio je da će brže proći. Na pitanje je li prijavio tu robu koja mu je nađena, novu odjeću, odgovorio je da je imao račun, a novac je dao cariniku jer je bila gužva na kamionskom terminalu, pa da ga pusti prije.

Carinik je, nakon što je vratio prometnu dozvolu u kojoj je bilo 50 eura vozaču, zadržao njegovu osobnu iskaznicu do okončanja pregleda. Nakon toga tražio je da vozač otvori bočnu stranu kombija, na što mu je on rekao da ne može jer su vrata zaglavljena. Carinik je otvorio stražnja vrata i vidio velike vreće s robom. U prvih nekoliko vreća nalazila se korištena roba te je zamolio vozača da iznese te vreće kako bi provjerio ostalu robu, no vozač to nije učinio, pa je carinik sam ušao i iznio pet vreća nakon kojih je primijetio nekoliko vreća s robom koja je etiketirana. Tada mu je vozač rekao da ne pravi problem i stavio još 100 eura u prometnu dozvolu u kojoj se nalazilo 50 eura otprije. Potom je sve prijavio.

Sandra Lacić
DETALJAN POPIS NEPRIJAVLJENE ROBE
Carinici su u kombiju pronašli 12.473 nova para čarapa, 807 komada nove dječje odjeće, 1607 komada rabljene dječje odjeće, 1300 komada nove ženske odjeće i 52 komada nove muške odjeće. U kombiju je bilo i 100 komada rabljene ženske odjeće i 1104 komada nove posteljine raznih dimenzija. Ukupno je pronađeno 17.443 komada odjevnih predmeta i posteljine u vrijednosti od 14.220,45 eura. Zbog carinskog prekršaja kažnjen je novčanom kaznom od 3000 eura, a roba mu je privremeno oduzeta. Iako do sada 59-godišnjak nije kazneno osuđivan, prekršajno je već bio kažnjen zbog kršenja carinskih propisa i dobio je kaznu u iznosu od 11.945.05 eura. Nakon što je nudio mito, bio je jedan dan u pritvoru.

Možda ste propustili...

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

CRNA NEDJELJA I PONEDJELJAK

Trojica poginulih na A1

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima

2

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova

3

osumnjičili 48-godišnjaka za protuzakoniti lov i ribolov

Upucao košutu, prijavili su ga