Novosti
RAZLIKE U CIJENAMA PCR TESTOVA U HRVATSKOJ

Najskuplje je u Slavonskom Brodu, najpovoljnije u Splitu
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Testiranje u Osijeku stoji od 590 do 700 kuna * Cijene određuju same ustanove

Najviša cijena testiranja na koronavirus testom službenoga naziva RT-PCR test 3 sekvence trenutačno je ona u ZJZ-u Brodsko-posavske županije, gdje se nalaz, koji je gotov u roku od pet sati, naplaćuje 990 kuna. Nešto je povoljniji onaj koji je gotov za jedan dan tijekom vikenda i blagdana, a cijena testa s nalazom u roku od 24 sata tijekom tjedna je 590 kuna.

Tržišna kategorija
U NZJZ-u Osječko-baranjske županije cijena testa koji je gotov istog dana iznosi 700 kuna, a ako imate vremena pričekati 48 sati, cijena se spušta na 400 kuna. U KBC-u Osijek cijena testa je jedinstvena, iznosi 698,21 kunu. U Općoj županijskoj bolnici Požega testiranje stoji 705,20 kuna, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri županijskom ZZJZ-u cijena je visokih 850 kuna.

Trenutačno je najjeftinije testiranje u Hrvatskoj ono u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Varaždinu, gdje je cijena testa samo 400 kuna, a u Zagrebu stoji 500 kuna.

Koji je razlog tolikim razlikama u cijenama, objašnjavaju u HZJZ-u, gdje kažu kako osnovnu cijenu utvrđuje HZZO. Cjenik HZZO-a kaže da je cijena testa 390 kuna. Sve ostalo je tržišna kategorija te, kako nam objašnjavaju u HZJZ-u, svaki zavod ili druga ustanova zasebna je pravna osoba i slobodno određuje cijene za usluge obavljene na osobni zahtjev. A tu tržišnu kategoriju i ostatak cijene određuje upravno vijeće ustanove koja obavlja testiranje.

Ipak, najčešća je cijena testiranja oko 700 kuna, što je 40-ak posto skuplje nego u Njemačkoj i 60-ak posto nego u Turskoj. Dobro upućeni tvrde kako dobavljači testova nisu ti koji su postavili astronomske cijene. Iz rijetkih članaka o javnim nabavama može se iščitati kako su pojedine zdravstvene institucije nabavljale PCR testove po cijeni nižoj od 70 kuna. Ako toj cijeni dodamo troškove zaštitne opreme, prostora i rada, vjerojatno možemo doći do realne cijene od 150 do 200 kuna po testiranju.

Zanimljivo je i vidjeti kolike su cijene testiranja u susjedstvu i okolnim zemljama. Tako je u privatnim klinikama u Crnoj Gori PCR test 80 eura, ili oko 600 kuna, a cijena je testiranja u Sloveniji između 80 i 120 eura. U Sjevernoj Makedoniji potrebno je od 40 do 89 eura za testiranje u privatnim laboratorijama, a Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH donio je odluku prema kojoj PCR test stoji 57,3 eura, ili oko 420 kuna.

Među najjeftinijim testovima na svijetu oni su u Indiji, koji stoje oko 17 eura. U Velikoj Britaniji PCR test na vlastiti zahtjev stoji približno 160 eura, u Njemačkoj se u zračnoj luci Frankfurt može testirati za 56 eura, a rezultat stiže za šest do osam sati. Oni koji žele rezultat u roku od tri sata moraju platiti 139 eura. U Austriji test s rezultatom u roku od 24 sata stoji 120 eura. Recimo i kako se cijena brzog antigenskog testa u cijeloj Hrvatskoj kreće između 110 i 150 kuna.

Usluga kao i svaka druga
Kada upitate one koji naplaćuju koji su razlozi za tako drastične razlike u cijeni, i to između zavoda udaljenih samo nekoliko desetaka kilometara, objašnjavaju kako je riječ o usluzi koja nema veze s pitanjem zdravlja, nego o dodatnoj usluzi. Naime, svi oni za koje se sumnja da su zaraženi i imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima te ih na testiranje pošalje njihov liječnik imaju pravo na besplatno testiranje. Svi oni koji testiranje obavljaju bez medicinske indikacije to moraju platiti, a riječ je o usluzi koja je trenutačno na tržištu dostupna prema cijenama koje svaka ustanova može sama postaviti, kao i za svaku drugu medicinsku uslugu koju tražite na vlastiti zahtjev.

Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...

JU ŽUPANIJSKA RAZVOJNA AGENCIJA OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE

Europskim fondovima do ravnomjernog regionalnog razvoja

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Novopozitivno 48 osoba, troje preminulih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI OSOBE PREMINULE

U OBŽ-U novopozitivno 76 osoba

2

PROSVJEDI I APELI URODILI PLODOM

Na cesti Vukovar - Ilok više neće biti teških kamiona

3

61 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 73 novopozitivnih, umrle dvije osobe