Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
Tko je taj koji bi svima udovoljio
Datum objave: 23. listopada, 2019.

Gdje god se okrenete, prema nekoj trgovini, kafiću, na sve strane traže djelatnike, radnike, zaposlenike, zovimo ih kako hoćemo. Svi traže one koji nemaju posao, a žele raditi. Očito više nema takvih koji žele raditi jer im se vjerojatno ne isplati u odnosu prema onome što sada primaju, a da ne rade. K tome još i nešto mjesečno dobiju, pa im se dodatno ne isplati jer nečim moraju dokumentirati kako nemaju nikakva primanja.
Već duže vrijeme na području cijele Hrvatske rade organizacije koje zapošljavaju sve koji žele raditi u inozemstvu ili ne sve, ali one koji ispunjavaju tražene uvjete poslodavca iz određene države.
Jasno, za to dobiju odgovarajuću naknadu tražitelja posla. Tako Nizozemska traži 150 medicinskih sestara i nude brutoplaću od 3000 eura. Kada je riječ o ovom kadru, koji u našem zdravstvenom sustavu nedostaje, nije loše znati da se dio njih školuje upravo radi toga da bi radio vani. Kako kod nas ne postoji sustav zabrane odlaska na rad u inozemstvo, onima koji su se besplatno školovali u matičnoj zemlji, ovaj put u Hrvatskoj, tako svatko onaj tko završi neku školu, zanat, fakultet... može bez imalo grižnje savjesti otići bilo gdje, a da za to ne snosi baš nikakve posljedice, a kamoli financijske. Ono što je u ovom trenutku najaktualnije svakako su štrajkovi, pa tako, istina je, nije šala, mama kaže sinu, kreni učiti matematiku, sutra imaš ispit, a mali, sav ponosan kaže, nemam sutra ništa jer je štrajk. I onda dolazimo opet do mirovina i mirovinskog sustava uopće. Svakih desetak mjeseci nešto se u tom sustavu mijenja, pa tako od posljednje izmjene nije prošlo ni godinu dana. Vrijeme prolazi pa tih godinu dana nekome nije ništa donijelo, bar osobno, a nekima je mnogo negativnog učinilo. Primjerice, ako se dogodi da iz bilo kojeg razloga netko ove godine ode u prijevremenu mirovinu, slijedi penalizacija ili kazna što si otišao ranije.
Ako se pričeka da prođe ova godina, kazna za prijevremeni odlazak bit će manja. Tko može, pričekat će, a oni drugi, koji ne mogu, neće i za iste uvjete rada i života imat će za samo nekoliko mjeseci manju mirovinu. Nešto se šuška da bi donositelji zakona možda mogli prihvatiti i one koji su otišli u mirovinu ove godine pa neće biti tako kažnjeni. I sad još i ono kada žene dobiju veću mirovinu jer su rodile djecu. U redu je da svatko onaj tko je rodio, odgajao i radio sve ostalo što se radi s djecom bude na neki način prihvaćen kao radnice i odgojiteljice. Jedini je problem sa svim onim majkama, ženama, domaćicama koje su u mirovini, a isto su tako rodile i odgajale. Njima ništa jer je tako bilo prije i sve je bilo prema zakonu. Tko je taj koji bi svima udovoljio. Taj zapravo ne postoji, ali postojimo mi koji pratimo dnevna, tjedna, mjesečna, godišnja događanja i sve ono što je netko izgovorio, a poslije čak nije niti demantirao, ispričao se svekolikoj javnosti jer, nažalost, postoje kamere, tiskani mediji... koji sve to bilježe iz minute u minutu i baš ništa se ne može sakriti od očiju javnosti.