Regija
ZBOG POSLJEDICA SNAŽNOG NEVREMENA

Županjci štete mogu
prijaviti do 11. srpnja
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Građevinski materijal preuzimat će uz potvrde Grada, a na temelju procjene povjerenstva potpisat će ih gradonačelnik
ŽUPANJA - Nakon što je obnašatelj dužnosti vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković u srijedu, na zahtjev dvaju lokalnih čelnika, donio odluku o proglašenju prirodne nepogode prouzročene tučom koja je nanijela velike materijalne štete na poljoprivredi i građevini na području Bošnjaka i Županje, Gradsko vijeće Županje dalo je odobrenje gradonačelniku Damiru Juzbašiću za potpisivanje potvrda fizičkim osobama na području grada za preuzimanje građevinskog materijala kod ovlaštenih pravnih osoba potrebnog za sanaciju šteta na stambenim objektima oštećenima u tuči 1. srpnja. Tog je ponedjeljka, podsjećamo, poslije 19 sati snažno nevrijeme praćeno jakom tučom poharalo Županju i Bošnjake - letjeli su krovovi, oštećene su fasade, razbijeni prozori, uništene rolete, oštećeni su automobili, stradali usjevi... Štete se zbrajaju. U Bošnjacima je oštećeno čak 1100 kuća. Prema procjenama, u Županji je zbog nevremena stradalo oko 150 stambenih objekata, no prijave oštećenih građana tek su krenule.

Proglašenjem prirodne nepogode počela je provedba zakonske procedure i počinje teći rok od osam dana u kojem oštećenici prijavljuju nastale štete. Gradsko povjerenstvo potom potvrđuje prvu procjenu šteta za Registar šteta, a zatim se uključuju županijsko i državno povjerenstvo, u konačnici i Ministarstvo financija. Vrlo je važno, napominju u Gradu Županji, poduzeti sve potrebne korake i sve odraditi u skladu s dobivenim uputama. Vijećnik Ivan Miličić na sjednici Gradskog vijeća upozorio je da su građani koji su pretrpjeli štete zbunjeni i ne snalaze se, te je apelirao da se ljudima što više pojasni procedura koju moraju poštovati kako bi stekli pravo na odštetu.

Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za područje Grada Županje poziva građane da štetu prijave u gradskoj upravi, Strossmayerova 1, ili na e-mail pisarnica@zupanja.hr radnim danom od 7 do 15 sati, zaključno s 11. srpnja. Uz prijavu je potrebno priložiti fotografije nastale štete, nakon čega će povjerenstvo izići na teren i procijeniti ju, a gradonačelnik će potpisati potvrdu za preuzimanje građevinskog materijala u ovlaštenim tvrtkama, čiji će popis biti objavljen na službenoj stranici Grada, kao i sve druge informacije i upute. Građani su pozvani prijaviti i popisati svu štetu. Za sada je poznato da će biti priznata za stambene objekte, no nije isključeno da se ona proširi i za druge namjene, ako u državnom proračunu ostane raspoloživog novca. Ako je riječ o šteti na pokretnoj imovini, uz fotografije je potrebno priložiti dokaz da je pokretna imovina doista i bila na nepogodom pogođenom području, primjerice policijski zapisnik ili izjava svjedoka. Pri prijavi štete na poljoprivrednim površinama proizvođači su dužni predati presliku Zahtjeva za potporu za 2024. s prijavom površina.

I premijer Plenković napominje da se treba poštovati propisana procedura, lokalne vlasti prvo moraju napraviti procjenu štete, a potom će Vlada svojim odlukama pomoći stradalim stanovnicima.

Marija Lešić Omerović
I PREMIJER STIŽE NA STRADALA PODRUČJA
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Magdalena Parat poručila je kako će se sve učiniti da se stambeni objekti što prije saniraju i vrate u funkciju za normalan život, i na području Bošnjaka, i na području Županje. Štete će biti namirene kroz Registar šteta, a za sanciju stambenih objekata novac će biti osiguran u državnom proračunu. Naime, premijer Andrej Plenković najavio je kako će Vlada RH i ovaj put pomoći stradalima u nevremenu, a u petak (5. srpnja) trebao bi i osobno obići Županju i Bošnjake i uvjeriti se u razmjere nanesenih šteta.

Možda ste propustili...

VEĆA SIGURNOST U PROMETNOM NASELJU

Gotova pješačka staza u Ulici Eugena Kraja

“KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI - ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI”

Starinska žetva uz Zvonka Bogdana i bogat program

Najčitanije iz rubrike