Regija
“KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI - ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI”

Starinska žetva uz Zvonka Bogdana i bogat program
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Posjetitelji Papuškinog stana u Županji uživat će u pravoj atrakciji, ulaz i hrana besplatni su
ŽUPANJA - Slaveći žetvu žita, najvažniji godišnji ratarski posao u Slavoniji, Županja će u subotu, 6. srpnja, već tradicionalno širom otvoriti vrata brojnim sudionicima i posjetiteljima, koji će uživati u autentičnom ambijentu i vjernom prikazu žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, na Papuškinom će stanu biti održana nadaleko poznata manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”, koju već godinama posjećuju i gosti iz susjedne BiH i Vojvodine. Taj jedinstveni događaj završit će koncertom legende starogradske pjesme - Zvonka Bogdana i Ansambla Hajo, najstarijeg tamburaškog sastava iz Subotice, s 36 godina umjetničkog stvaralaštva.

Okupljanje počinje u 17 sati, a ulaz i hrana za sve posjetitelje besplatni su. Udruga stanara Đeram priredit će žetveni stol sa slavonskim delicijama, a prikazat će i kako se nekada pekao kruh u vanjskoj peći. Ulazak vrijedne mobe u žitno polje, koja ovu manifestaciju i čini prepoznatljivom, predviđen je za 17.45. Oživjet će ljepota starinskih običaja, zaorit će se žetelačke pjesme, zabljesnuti kose i srpovi… Žito će se vezati u snopove, slagati u zaprežna kola i voziti na vršidbu na guvno. Posebna atrakcija bit će starinski strojevi dreš i levator. I posjetitelji će moći zavrnuti rukave i okušati se u žetvenim poslovima.

Članovi Konjogojske udruge Stari graničar organizirat će vožnju zapregama od zgrade srednje škole do Papuškinog stana od 16.30 do 18 sati. U popratnom dijelu programa nastupit će KUD Tomislav s dječjim zabavnim programom “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba”. A tu su i ŽPS Mustre i Prva pjevačka konjica - Sinđir. Bit će priređen i Žetveni sajam s bogatom ponudom velikog broja izlagača. Nakon večere, koju će za 19 sati prirediti Lovačka udruga Gaj Županja, posjetitelji će uživati u etnoreviji članica udruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca i “Zlatne ruke” iz Bošnjaka.

Direktor TZ-a Županje Kruno Šarić poziva sve sugrađane i sve ljude dobre volje da 6. srpnja dođu na Papuškin stan, da dođu u Županju i uživaju u nesvakidašnjem događaju i svemu što su im pripremili.

Žetveni će dan mnogima zasigurno biti nezaboravno iskustvo, a završit će u posebnom ugođaju, uz zvuke tamburice podno savskog nasipa, kada će srca i duše razgaliti Zvonko Bogdan i Ansambl Hajo.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike