Ekonomija
U HRVATSKOJ SE PONOVO OČEKUJE JAKO DOBRA TURISTIČKA SEZONA

Turistička noćenja u pola godine porasla za 2 posto, na 28 milijuna
Objavljeno 5. srpnja, 2024.
U Hrvatskoj je u prvoj polovini godine boravilo 7,2 milijuna turista, koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je šest odnosno dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dodavši da u Hrvatskoj trenutno boravi više od 700 tisuća turista.

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima turističkog prometa iz prvih šest mjeseci, kažu iz HTZ-a, uz podatke eVisitora, prema kojima je većina ukupnih noćenja, ili gotovo 25,8 milijuna, u prvih šest mjeseci ostvarena na Jadranu, što je dva posto više nego lani. Ostalih više od 2,3 milijuna noćenja odnosi se na kontinent, koji je time u plusu od sedam posto u odnosu prema prvoj polovini 2023.

Među županijama s najviše noćenja i ove se godine izdvaja Istra, kojih je u njezinim odredištima u prvih šest mjeseci ostvareno 8,4 milijuna. Sa stranih tržišta najviše noćenja ostvarili su Nijemci, 5,7 milijuna, a domaći su turisti na drugom mjestu s 3,7 milijuna. Slijede turisti iz Slovenije s 2,7 milijuna noćenja, Austrije s 2,6 milijuna, Poljske s 1,8 milijuna te iz Velike Britanije s 1,3 milijuna noćenja. Ministar turizma i sporta Tonči Glavina ističe da je to još jedna potvrda da se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja nudi sve više sadržaja. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da se u turizmu nakon prvog polugodišta s velikim optimizmom ulazi u nastavak turističke godine. Na sjednici Vlade RH u četvrtak premijer Andrej Plenković je izjavio: "S obzirom na fizičke i financijske rezultate turizma u prvih šest mjeseci, koji su bolji od lanjskih u isto vrijeme, u Hrvatskoj se ponovo očekuje jako dobra turistička sezona, a time i doprinos turizma hrvatskom gospodarstvu."

Zdenka Rupčić
Najviše je noćenja bilo u Dubrovniku
Na upit Hine, iz HTZ-a su iznijeli i podatke za lipanj, u kojemu je ostvareno više od polovine ukupnih polugodišnjih noćenja, ili 14,3 milijuna, ali je to pet posto manje nego u lipnju 2023. Iako je noćenja bilo manje, podatci eVisitora pokazuju da je u lipnju došlo dvostruko više turista nego u istom lanjskom mjeseci, ili njih tri milijuna. Najviše noćenja u lipnju ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Umagu.

Možda ste propustili...

ČETVRTINA ISPITANIKA ŽELI PROMIJENITI POSLODAVCA

Ubrzava se tempo promjena na radnom mjestu i količina posla

NASTAVLJA SE STABILAN RAST GOSPODARSTVA

Potrošnja je porasla 14. mjesec zaredom