Regija
MATURANTI IZ 1973. OKUPILI SE U DRAŽ-PLANINI

Restorane zamijenili prirodom, svake godine domaćin je jedan od školskih kolega
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
Svake godine domaćin obilježavanju obljetnice mature jedan je od školskih kolega
BELI MANASTIR - Dio učenika nekadašnjeg IV.b razreda belomanastirske Gimnazije, koji su ispit zrelosti položili davne 1973. godine, već niz godina mature se prisjećaju na pomalo neuobičajen način - između ostalog i u prirodi.

Do prije šest godina okupljali su se isključivo na ‘‘okrugle‘‘ godišnjice, obično u restoranima, a od tada do danas to čine svake godine, i to tako da ih ugosti jedan od bivših kolega. Ove je godine domaćin bio Vladimir Fijačko (zajedno sa suprugom) u vikendici smještenoj u Draž-planini. Nekadašnji gimnazijalci (zajedno sa životnim suputnicima) prvo su se okupili na Katoličkom groblju u Belom Manastiru kako bi odali počast preminulim školskim kolegama Draganu Anđeliću, Svetomiru Maniću, Radoslavu Lečiću i Josipu Kompanoviću. Prisjetili su se, također, razrednika Novaka Vukčevića i ostalih profesora, odnosno tadašnjeg direktora Antuna Bubalovića. Svi su se potom zaputili prema konačnom odredištu, zaustavivši se usput u Svetištu Marije Lurdske. Došavši u Draž, uz zvuke gitare i baranjske delicije, evocirali su uspomene na događaje od prije više od pola stoljeća. Budući da je domaćin Vladimir, inače liječnik, veliki ljubitelj planinarenja, predložio je da se svi koji to mogu upute surdukom nizbrdo pa onda velikom livadom do Karašice koja tuda teče do utoka u Dunav ispod batinskog spomenika.

- U avanturu su krenuli svi momci, sedamdesetogodišnjaci ili skoro sedamdesetogodišnjaci i tri dame. Pokazalo se da je surduk prilično strm i dug, pomalo klizav, pun granja i životinjskih tragova. Zato je bilo prilično znoja, zadihanosti i dosta jadikovanja, osobito na povratku. No nije nam bilo teško, a o tome ćemo pričati dok smo živi - složni su sudionici tog neobičnog obilježavanja mature. Prisjetili su se i prvog takvog neformalnog okupljanja održanog 2019. godine u Vinotočju Dobrovac kod Belog Manastira te dodali kako će ‘‘okrugle‘‘ obljetnice ipak imati nešto službeniji i svečaniji ton.

Zanimljivo je da su se dvojica školskih kolega iz tog razreda oženili dvjema školskim kolegicama iz IV-3 razreda osječke Gimnazije "Braća Ribar". Zanimljivost je i to da je njihova školska kolegica Spasa Mečanin (udana Nikolić) iz Kneževih Vinograda pjevala u grupi Slatki greh prije Fahrete Jahić - Lepe Brene.

Okupljanju su se odazvali Ljubomir Damjanović, Dušanka Dmitrić (Kovačević), Zdravko Dobrovac, Ljiljana Dvornić, Tomo Grahovac, Vladimir Fijačko, Jasmina Ilić (Plavšić), Ranko Kostić, Branko Kovačević, Jovan Nedić, Milan Miljatović i Nada Resanović, a na rastanku je pao dogovor o novom susretu, iduće godine. Nakon što su preko društvenih mreža objavili fotografije s ovogodišnjeg susreta, bivši kolege koji nisu uspjeli doći ove godine potvrdili su dolazak nagodinu.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike