Novosti
“HUM” - NAJMANJA PRIGODNA KOVANICA

Guinness za hrvatski zlatnik
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Prikazani su autohtoni motivi hrvatske baštine - Hum, najmanji grad na svijetu, i boškarin
Zlatnik "Hum", koji je izradila Hrvatska kovnica novca, ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanja prigodna kovanica na svijetu, promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama.

Certifikat za svjetski rekord predstavnicima Hrvatske kovnice novca predao je Victor Fenes, ovlašteni procjenitelj Guinnessove knjige rekorda, potvrdivši kako je riječ o najmanjoj kovanici na svijetu. Zadovoljan je, kaže, što mu se prezentirao kompletan proces izrade najmanje kovanice, koji upućuje na dugu tradiciju hrvatske numizmatike.

- Najmanja kovanica na svijetu zlatnik je apoena od jedne kune promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama. Na zlatniku su autohtoni motivi hrvatske baštine - Hum, najmanji grad na svijetu, i boškarin. Zlatnik "Hum" izdan je u numizmatičkom kompletu "Hum i Zvjezdarnica Višnjan", u seriji od samo 199 primjeraka - rekao je direktor Hrvatske kovnice novca Robert Blaić Blaić.

Direktorica projekta Ela Genc istaknula je kako je bio izazov nadmašti švicarski zlatnik iz 2020. godine, promjera 2,96 milimetara s motivom Alberta Einsteina. Posao je trajao dvije godine, a promjer "Huma" manji je od glave šibice što je, naglasila je, veliko postignuće. Istaknula je i da Hrvatska kovnica novca želi biti ambasador Hrvatske u svijetu, pa zato uvijek u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom bira motive koji obilježavaju poznate hrvatske znanstvenike, izumitelje, povijesnu i kulturnu baštinu, gradove i slično. Komplet je, inače, upakiran u specijalnu, vrlo atraktivnu ambalažu i prodan je u danu.

Cijena je bila nešto veća od 22.000 tadašnjih kuna, a sada se prodaje, neslužbeno se doznaje, za više od 7000 eura. Zlatnik su osmislili mladi umjetnici Ana Divković, autorica idejnog rješenja kovanice, i Nikola Vudrag. H
199

kovanica izdano je u numizmatičkom kompletu “Hum i Zvjezdarnica Višnjan”

Zlatnik je apoena od jedne kune, promjera samo 1,99 milimetara i težine 0,05 grama, manji od glave šibice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike