Magazin
ZLATKO MATEŠA

Nije lako ugroziti ideju olimpizma
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
PREDSJEDNIK HRVATSKG OLIMPIJSKOG ODBORA
Najveći sportski događaj ove godine, Olimpijske igre u Parizu, sve nam je bliži i u nešto manje od mjesec dana preostaje još odraditi organizacijske detalje, spakirati kofere i krenuti put Grada svjetla. Kako se Hrvatski olimpijski odbor priprema i što još treba napraviti za naše sportaše i delegacije koje će boraviti u Parizu, o sigurnosnom problemu otvaranja, protokolima za državnike koji dolaze na Igre, nadanjima i medaljama, razgovarali su u Intervjuu Media servisa s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom.

Sva tijela HOO-a kompletno su posvećena Igrama, no koliko i što još treba napraviti za Pariz?

- Logistički gledano, mi smo potpuno spremni, zahvaljujući Uredu olimpijskog odbora, na čelu s rutinerom Damirom Šegotom, kojem su to već 10. ili 11. Igre. Čekamo još neke sportaše s kvalifikacija i onda ćemo znati točan broj sportašica i sportaša koji će putovati na Igre - rekao je predsjednik HOO-a.

Kroz medije se puno provlači sigurnost u cijeloj Francuskoj, a posebna se važnost daje samom otvaranju, kada će rijekom Senom defilirati sve zemlje sudionice Igara, uz prisutnost oko 300 tisuća ljudi. Vaš komentar?

- Nije lako ugroziti ideju olimpizma. Nikome to ne može donijeti perceptivni probitak bez obzira na to o kojoj se ideji radi. Bit će malo napetija situacija, ali to je atmosfera koja izaziva određenu pozornost - upozorio je Mateša.

O broju medalja teško je govoriti, ali predsjednik HOO-a je optimističan:

- U Parizu će biti 70 sportaša ili možda koji više, jer kvalifikacije nisu još gotove. Imamo vrhunske sportaše i štošta se tu još može dogoditi, a mi smo sve napravili da se to realizira. Bitno je da su zdravi i da drže visoku formu - smatra Mateša.

Ovih se dana dosta priča o tome tko sve može ići na velika sportska natjecanja od visokih dužnosnika, a kakva je situacija s tim odlascima na Olimpijske igre Mateša kaže:

- Međunarodni olimpijski odbor uvijek poziva predsjednika države, premijera i osobu koja je ministar sporta u nekoj državi. Te akreditacije su neprenosive i ne može doći netko drugi umjesto njih. Drugi nivo su predsjednici i glavni tajnici nacionalnih sportskih saveza, i oni su u posebnom hotelu - objasnio je predsjednik HOO-a.

Hrvatska kuća u Parizu bit će smještena u blizini Roland Garrosa i bit će multifunkcionalna. Tamo će se održavati press-konferencije i slaviti medalje, ali ne samo to...

- To će biti mjesto gdje naši sponzori mogu sresti svoje potencijalne partnere iz Francuske i važno je i za novinare jer dobar dio njih nema akreditaciju. Imamo naš press-centar koji će im biti na usluzi, a bit će i promotivne konferencije Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Zagreba te drugih naših partnera - naglasio je na kraju Mateša.

Podsjetimo, Olimpijske igre počinju 26. srpnja u Parizu. Bit će to još jedan festival sporta, koji će trajati do 11. kolovoza.

(Damir Tabaković/MS)
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: PERCEPCIJA USPJEHA I NEUSPJEHA

U pobjedama euforični, u porazima dramatični

TEMA TJEDNA: PERCEPCIJA USPJEHA I NEUSPJEHA

Iva Belé: Ljudima ne nedostaju znanja, nego vjera u sebe

Najčitanije iz rubrike