Magazin
PRAKSA INTERESA

Sjeverna Koreja: Zašto Kim Jong Un rado dočekuje Putina?
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Piše: Julian RYALL

Oba najpoznatija svjetska diktatora, Vladimir Putin i Kim Jong Un, izopćena su iz većeg dijela međunarodne zajednice. No nedavnim Putinovim posjetom Pjongjangu dva su se lidera željala pozicionirati kao moćni saveznici koji se opiru američkoj dominaciji - piše Julian Ryall, čiji prilog, uz neznatne prilagodbe u opremi i reaktualizaciju teksta, prenosimo o cijelosti.

Moskva i Pjongjang stalno naglašavaju da razgovori predsjednika Rusije s Kim Jong Unom jačaju odnose dviju zemalja, jer ih je velik dio svijeta izopćio. S obzirom na to da obje zemlje, Rusija i Sjeverna Koreja, očekuju brojne ekonomske i vojne inicijative, brojni analitičari pretpostavljaju da će neki od sporazuma - posebno oni o razmjeni oružja i napredne raketne i satelitske tehnologije - ostati tajni.

Osim toga, obje strane žele pokazati državničko umeće, što je bilo evidentno i za nedavnog posjeta Putina prijetelju Kimu. Inače se Kim Jong Un jako trudi profilirati kao važan svjetski lider, a Putin želi pokazati da Rusija i dalje ima prijatelje i saveznike te da može putovati u inozemstvo unatoč sankcijama i međunarodnim tjeralicama koje je protiv njega izdao Međunarodni kazneni sud zbog toga što ruske trupe navodno otimaju djecu u Ukrajini. Satelitske snimke glavnog grada Sjeverne Koreje pokazale su prije Putinova posjeta opsežne pripreme za njegov dolazak u Pjongjang, no kad se Putin ukazao u Pjongjangu, spektakl je bio do sada neviđenih razmjera.

KIMOVA POBJEDA


“Popis zemalja koje su spremne dočekati Putina kraći je nego ikad prije, ali za Kim Jong Una ovaj posjet je pobjeda", ocjenjuje Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Ženskom sveučilištu Ewha u Seulu, te dodaje: "Ne samo što samit unapređuje status Sjeverne Koreje među zemljama koje se protive međunarodnom poretku predvođenom SAD-om nego i pomaže u jačanju Kimova domaćeg legitimiteta."

Leif-Eric Easley je u razgovoru za DW rekao: "Moskva i Pjongjang će vjerojatno nastaviti s negiranjem i kršenjem međunarodnog prava, ali su sa skrivanja svojih nezakonitih aktivnosti prešli na to da se hvale svojom suradnjom." Easley također smatra da je "Putinov posjet dijelom i izraz zahvalnosti Sjevernoj Koreji što je djelovala kao ‘arsenal za autokraciju‘ u podršci njegovoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu. Nakon što je Kim Jong Un dva puta putovao u Rusiju, ovaj recipročni posjeti politički mu je važan, jer propagandi Pjongjanga omogućava da prikaže Kima kao svjetskog lidera."

Prije odlaska u Pjongjang Putin je najavio stvaranje novih, još nespecificiranih sustava za trgovinu i međunarodna plaćanja. Rusija je praktično isključena iz struktura za međunarodnu suradnju koje predvodi Zapad zbog sankcija uvedenih nakon napada na Ukrajinu. Sjeverna Koreja na sličan način nema pristup bankarskim i drugim trgovinskim institucijama. To je kazna za razvoj nuklearnog oružja i raketnih programa.

Yakov Zinberg, profesor međunarodnih odnosa na tokijskom sveučilištu Kokushikan, rođen u Rusiji, vidi Putinov posjet Pjongjangu kao prjeteći: "Ovo je proračunana prijetnja američko-južnokorejsko-japanskom sigurnosnom savezu u regiji. Njome se želi reći je Putin jak, kako u Europi tako i na Dalekom istoku." Zinberg predviđa da će Kim obećati još veće isporuke artiljerijske municije, uz milijune granata za koje analitičari veruju da su već otpremljeni na fronte u Ukrajini. Zauzvrat, Putin će nastaviti pružati tehnološku podršku za nuklearne, raketne i svemirske projekte Sjeverne Koreje. Rusija i Sjeverna Koreja do sada su uvijek negirale dostavljanje streljiva i bilo kakvu nezakonitu suradnju u području satelitske i vojne tehnologije.

Lim Eun-jung, profesorica međunarodnih studija na južnokorejskom Nacionalnom sveučilištu Kongju, dodaje da je Kim napravio "strateški izbor" podržavajući Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, djelomice i kako bi smanjio oslanjanje na Kinu u smislu političke podrške na međunarodnom planu. "Kim je posjetio kozmodrom Vostočnij na ruskom Dalekom istoku u rujnu prošle godine i čini se da je uspio dobiti dodatnu naprednu rusku tehnologiju", rekla je ona za DW, te dodala: "Očekivanja su da se ponovo tražilo isto na nadavnom sastanku, uključujući i traženje snažne vojne podršku od Putina i, ako je to dobio u pisanoj formi, to bi Sjevernu Koreju stavilo u veoma jaku poziciju", zaključuje Lim Eun-jung.

Putin je također vjerojatno pristao osigurati prirodne resurse koje treba sjevernokorejsko gospodarstvo, uključujući naftu i plin. S druge bi strane Kim mogao dopustiti odlazak još više radnika u Rusiju kako bi se nadoknadio njihov manjak zbog vojne regrutacije. Kim vjerojatno izvlači maksimum iz sporazuma, rekla je Lim, napomenuvši da bi čak i Kimovi prijatelji u Kini mogli imati prigovora na približavanje Pjongjanga Moskvi.

Leif-Eric Easley s time se slaže: "To izaziva veliku zabrinutost u Seulu, Tokiju i Washingtonu, ali i u Pekingu. Približavanje takvih država čini pretnju globalnoj trgovini i miru", rekao je on. "Međutim, te države nemaju trajne savezničke institucije i vrijednosti; one su samo međusobno slabo povezane otporom međunarodnim zakonima i normama", smatra Easley, navodi u zaključku svog teksta Julian Ryall.

ČESTITKE DRUGOVA


Što se tiče ponovnog izbora Putina za predsjednika Rusije, kritike iz zapadnih zemalja jasne su i očekivane. Osim izostanka bilo kakve podrške Putinu sa Zapada, prvi put ni njemački predsjednik Steinmeier nije poslao čestitku Moskvi. No zato su čestitke uredno stizale iz autoritarnih država. Kako prenosi državna novinska agencija KCNA, sjevernokorejski lider Kim Jong Un čestitao je Putinu ponovni izbor istog dana kad je obznanjena Putinova pobjeda. Čestitke su uputili i predsjednici Nikaragve, Tadžikistana i Venezuele, prenijela je ruska državna novinska agencija Tass.

“S više od 87 posto (glasova) Putin je potpuno pobijedio u ratu protiv imperija kolektivnog Zapada", citirao je Tass predsjednika Venezuele Nicolása Madura. Maduro, koji autoritarno vlada Venezuelom od 2013., a na ljeto će pokušati osvojiti još jedan mandat, opisao je pobjedu svog "starijeg brata" kao dobar znak za cijeli svijet. Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega ocjenjuje da je riječ o trijumfu koji pridonosi stabilnosti i boljoj budućnosti čovječanstva. Putinu je na "uvjerljivoj pobjedi" čestitao i predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon. (H/DJ)
 
Najčitanije iz rubrike