Novosti
NAJVEĆI PAD INPUTA

U RH najviše pojeftinili ulazni troškovi u poljoprivredi
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Hrvatska je u prvom tromjesečju bilježila najveći pad ulaznih troškova u poljoprivredi u EU, a padom cijena poljoprivrednih proizvoda pratila je europski prosjek, procjena je Eurostata.



Na razini EU-a poljoprivredni proizvodi pojeftinili su za 6 % u usporedbi s istim razdobljem 2023., nešto blaže nego od listopada do prosinca. U skupini osnovnih prehrambenih proizvoda izdvojili su žitarice kojima je cijena u prosjeku pala za 28 % u usporedbi s početkom prošle godine. Mlijeko je pojeftinilo za 12 %, jaja i industrijske kulture (10 %) i svježe povrće (6 %), a za čak trećinu su jeftinije rajčice. Iznimka je krumpir, s 22 % višom cijenom nego početkom 2023., a gotovo isto je poskupjelo i svježe voće zbog nepovoljnih vremenskih prilika. U 21 od ukupno 25 zemalja čijim su podacima raspolagali cijene poljoprivrednih proizvoda bile su niže nego prošle godine. Daleko najviše u Mađarskoj (24 %), Bugarskoj i Rumunjskoj (18 %) te Slovačkoj i Češkoj (17 %). U Hrvatskoj su te cijene bile oko 4 % niže. U pet zemalja na jugu poljoprivredni proizvodi su poskupjeli - najviše u Grčkoj (20 %), na Malti i u Španjolskoj (4 %) te u Portugalu i na Cipru (1 %).



Cijene dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji (input) pale su u EU-u prosjeku za 11 %, otprilike kao i na kraju 2023. godine, tako da se ulazni troškovi u poljoprivredi EU-a smanjuju gotovo godinu dana. Najviše su pojeftinila gnojiva i poboljšivači tla (31 %), stočna hrana (16 %) te energija i maziva (12 %). Troškovi su uvećani samo u Portugalu, za blagih 2 %. Najviše su pali ulazni troškovi u poljoprivredi u Hrvatskoj (za 20 %). Umjetna gnojiva i poboljšivači tla pojeftinili su kod nas za 37 %, stočna hrana 32 %, a sjeme i sjemenski materijal 13 %.



Slično je bilo u Mađarskoj (19 %), a blizu su i Nizozemska te Irska (17 %). H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike