Novosti
POJEFTINJUJU SANITARNE ISKAZNICE

Zavodi za javno zdravstvo ostaju bez 5,7 mil. eura
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe vezane uz smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja, koje će prepoloviti visinu naknade za sanitarne iskaznice i tečajeve higijenskog minimuma osoblja koje radi u neposrednom kontaktu s hranom. Smanjenje spomenutih naknada osmišljeno je da bi se rasteretilo poslodavce, no zavodima javnog zdravstva time će se iz ruku izbiti značajni prihodi koje imaju na temelju tih pregleda.

Prema procjenama Ministarstva zdravstva, riječ je o godišnjim prihodima od oko 8,6 milijuna eura za sanitarne preglede i još 1,8 milijuna eura za higijenski minimum, što će se ovom mjerom prepoloviti. Prema podacima zavoda za javno zdravstvo, ukupni prihod od navedenih naknada u 2023. godini bio je veći od 13 milijuna eura, što je oko tri milijuna eura više u odnosu na procjene resornog ministarstva.

- Po našem izračunu bit će to gubitak za zavode javnog zdravstva u iznosu od 5,7 milijuna eura godišnje na ime tog smanjenja. Zato idemo sa zahtjevom HZZO-u, s obzirom na to da se higijensko-epidemiološka služba plaća po stanovniku, da se cijena tima digne za 1,7 eura po stanovniku - najavljuje Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ). Taj bi uvećani iznos bio neka minimalna kompenzacija za zavode javnog zdravstva. Naknada za epidemiološke službe, ističe Jurković, i bila je formirana na nešto nižoj razini jer se dio prihoda ostvarivao na tržištu. Ako HZZO ne uvaži zahtjev UPUZ-a za povećanjem prihoda, zavodi javnog zdravstva će doći u minus.

- Već je sada na kraju 2023. godine 12 zavoda za javno zdravstvo poslovalo negativno. Sada je to u redu, ali ako ne korigiramo cijenu, zavodi će doći u financijske dubioze - tvrdi direktor UPUZ-a.

Problem je i pokriće troškova za usluge mikrobiologije, jer zavodi za javno zdravstvo danas moraju napraviti onaj broj pretraga odnosno obraditi onoliko pacijenata koliko ih crvenom uputnicom pošalje primarna zdravstvena zaštita, najčešće liječnici obiteljske medicine. U pravilu se svaki mjesec odradi više pretraga nego što iznosi limit HZZO-a, a zavodima za taj dio obavljenog posla HZZO ne plati ništa. U 2023. godini zavodi su od HZZO-a na kraju godine dobili oko 3,2 milijuna eura na račun prekobrojnih pretraga, ali su, prema računici UPUZ-a, probili limit za dvostruko veći iznos, za oko šest milijuna eura. Rješenje je, smatraju, u delimitiranju pretraga ili fomiranju lista čekanja, koje će u tom slučaju pacijentima teško pasti.

- Zavodi ne mogu sami sebi dimenzionirati posao. Tražimo od HZZO-a da kažu hoćemo li stati s poslom kad ispunimo mjesečni limit koji smo od njih dobili, ili da ne limitiramo pretrage. Ako bismo stali s radom nakon što se limit ispuni, pacijenti bi morali čekati - objašnjava Jurković.Riječ je o brisevima za ždrijelo kojima se ispituje prisutnost streptokoka, stafilokoka i drugih bakterija, na temelju čega liječnik određuje ciljanu antibiotsku terapiju.

- Lani je HZZO za tu namjenu uplatio određeni iznos, ali sada tražimo da se to sustavno riješi, a ne da se ne plaća pa se na kraju plati. Dvije su varijante: ili da se pretrage plate bez limita, koliko ih bude odrađeno u jednom mjesecu, ili da nam iz HZZO-a daju naputak što s pretragma koje su preko limita - poručuje direktor UPUZ-a. Ljerka Bratonja Martinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike