Novosti
UVODI SE DOBROVOLJNI PROGRAM ZA MLADE LIJEČNIKE

Dvije godine rada u sustavu donosi bodove za specijalizaiju
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Dvogodišnjim radom u primarnoj do bodova za specijalizaciju umjesto rada pod nadzorom, moći odlučiti za dvogodišnji program u kojem će im na raspolaganju biti rad u raznim dijelovima zdravstvenog sustava Nakon isteka prvih šest mjeseci mladi liječnik do
Nakon neslavno propalog pokušaja da se mlade liječnike obveže da nakon završetka fakulteta jednu godinu odrade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, od čega je ministar Beroš krajem 2022. odustao zbog revolta koji je ta mjera izazvala među mladim liječnicima, Ministarstvo zdravstva sada izlazi s novim modelom koji će liječnicima pomoći da se nakon diplome pripreme za samostalan rad u struci. U javnu raspravu ovih dana ući će novi pravilnik o programu mjera za mlade liječnike, prema kojem će se netom diplomirani studenti medicine, umjesto rada pod nadzorom, moći odlučiti za dvogodišnji program u kojem će im na raspolaganju biti rad u raznim dijelovima zdravstvenog sustava, od primarne zdravstvene zaštite, obiteljske medicine, hitne službe, do zavoda javnog zdravstva. Najavljeno je to na konferenciji o komunikacijama u zdravstvu MedMed 2024. održanoj u Grožnjanu.

Taj program neće biti obvezan, već dobrovoljan, a liječnik će ga moći napustiti u svakom trenutku i odlučiti se za neki drugi oblik rada u sustavu.

Nakon što diplomira i dobije licencu za rad, liječnik se danas može javiti na natječaj za rad u struci, natječaj za specijalizaciju, za rad pod nadzorom ili, što je najnovija opcija, za rad u turističkoj ambulanti odnosno timu doma zdravlja za pružanje zdravstvene zaštite turistima. Nova, dodatna mjera koja se priprema još je jedna opcija za diplomirane liječnike koju će moći kombinirati s drugim oblicima rada.

- Mladima je smetala obveza koju bi imali da smo uveli jednogodišnji rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zato smo prilagodili sustav, da bude fleksibilniji za one koji u njega ulaze. Tako ova mjera neće biti obvezna, već će to biti set mjera od kojih osoba koja uđe u program može imati brojne beneficije - objašnjava Martina Bogut Barić, glavna savjetnica ministra zdravstva.

Program će trajati najdulje 24 mjeseca, onaj tko se za njega odluči moći će odustati u svakom trenutku, a bit će podijeljen na razdoblja od šest mjeseci. Nakon isteka prvih šest mjeseci mladi liječnik dobivat će tako određeni broj bodova koji će mu se kasnije vrednovati na natječaju za specijalizaciju. Nakon šest mjeseci moći će mijenjati radno mjesto, odnosno zdravstvenu djelatnost koju je izabrao, i nastaviti raditi u nekoj drugoj. Sljedećih šest mjeseci donijet će mu nove bodove i novu mogućnost promjene mjesta rada te će imati priliku dobiti uvid u način rada u različitim dijelovima zdravstvenog sustava. Tako će biti motiviran da u tom programu ostane što duže, ali će ga istodobno moći u svakom trenutku napustiti ako to želi i prijaviti se na natječaj za specijalizaciju ili neko drugo radno mjesto.

Dok je u programu, radno mjesto neće moći mijenjati prema svojim željama, već prema tome gdje ima slobodnog mjesta, odnosno potrebe u sustavu, a moći će mijenjati i lokaciju rada, ističe Bogut Barić.

Mladi liječnik koji se odluči za takav program imat će punu plaću prema uredbi o koeficijentima, a na raspolaganju će mu biti konzultacije koje će mu osiguravati stariji kolege. To će biti nekoliko liječnika specijalista koji su duže u sustavu, a bit će na raspolaganju mladim liječnicima za sva pitanja, konzultacije, savjetovanje… Za razliku od rada pod nadzorom, ovdje će liječnik biti samostalniji u radu, a moći će se u svakom trenutku osloniti na savjet i podršku starijih kolega. Oni će pak dobiti financijsku stimulaciju za pružanje podrške mlađim kolegama. Oni koji se odluče za ovakav program imat će i mogućnost plaćene edukacije, najavljuju iz resornog ministarstva.

Rad pod nadzorom naišao je na brojne kritike i nezadovoljstvo mladih liječnika, a ovaj model trebao bi im ponuditi kvalitetniju pripremu za rad nakon što diplomiraju. Za njega će se moći odlučiti umjesto rada pod nadzorom, ili – ako nisu sigurni da mogu samostalno raditi - nakon što odrade šest mjeseci pod nadzorom.

– Mladi liječnik tako ne mora ispuniti sve elemente prijave kao da se javlja na puni natječaj, a bit će u radnom odnosu, ići će mu staž, dobit će plaću i bit će fleksibilniji nego da je na fiksnom radnom mjestu. Nakon što mu istekne 24 mjeseca, ili prije toga, opet se može javiti gdje hoće - ističe Bogut Barić.

Pravilnik će u javno savjetovanje prema najavama MIZ-a ući ovih dana, a ujesen bi trebao biti donesen. Primjenjivat će se od početka 2025. godine. Paralelno s njime mijenjat će se i pravilnik o prijmu specijalizanata, jer će se u njega ugraditi bodovanje prema programu rada mladih liječnika. U program će se moći uključiti svi liječnici koji su diplomirali u posljednjih pet godina i nove generacije studenata.
Dijana Stanić Rešicki
Najčitanije iz rubrike