Kultura
U VUKOVARU OTVORENA IZLOŽBA MLADENA IVEŠIĆA

Osnovica ovog velikog ciklusa slika je pejzaž
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Horizont osjećamo baš u Vukovaru, a na kršu je brdovito i pejzaž je isprekidan
U galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba slika akademskog slikara Mladena Ivešića "Mjesto određenja".

Izložene su 24 slike, ulja na platnu, s motivima krajobraza, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, a autor je rekao kako su na otvaranjima umjetnici najdosadniji govornici, jer uvijek nekomu zahvaljuju. Ivešić je zahvalio Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru rekavši kako bez njegove potpore ne bi bilo moguće realizirati tako velik i složen projekt kakav je izložba slika u brojnim gradovima.

Marin Ivanović, ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, istaknuo je da je Mostar ponosan grad, koji se diči Sveučilištem, muzejom te ulaganjem u umjetnost i kulturu.

- Ivešić je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Kao student je stasao uz poznate profesore, veliku gardu hrvatskih modernih umjetnika. Pedagoški je rad ponekad zapostavljen, no Mladen je izvrstan profesor, što mi je iznimno drago. Istovremeno, uz obitelj, nalazi vremena i za slikarstvo. Ovaj je ciklus ogroman, ima na desetke slika i već su pokazane na nekim izložbama. Zapravo, slike koje izlaže iz ovoga ciklusa se izmjenjuju, tako da je u Vukovaru izloženo čak 15 slika koje uopće nisu uvrštene u katalog - naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, osnovica ciklusa je pejzaž, koji počiva dijelom u dubokoj Bosni, okružen planinama, prirodom, ljepotom i mirom, a s druge strane mediteranskim zaleđem. Stalno se primjećuje pozicija horizonta, jer se provlači u tekstovima i naslovu samog ciklusa.

- Horizont ima formalnu, ali i simboličnu vrijednost, predstavlja zemlju, uzemljenje i materijalno. Taj horizont osjećamo baš u Vukovaru, a na kršu je sve brdovito i pejzaž je isprekidan. Vertikala, pak, simbolizira duhovno i vjerujem kako će izložba posjetiteljima biti zanimljiva, to prije što je likovno izvrsna - poručio je.

Povjesničar umjetnosti Igor Loinjak rekao je kako je pejzaž svima bliska tema kao slikanje i osvajanje pojedinog predjela i krajolika.

- Često se ne pitamo na koji način se taj pejzaž transformira iz nečega što je vidljivo u realnom svijetu u nešto što postaje vidljivo na slikarskom platnu. Kada pogledamo povijest, osobito modernog i suvremenog slikarstva, ali i drugih medijskih vrsta, zapravo uočavamo da pejzaž igra veliku ulogu. Revolucija modernog slikarstva počela je s impresionistima, nastavila se u postimpresionizmu, a impresionisti su iza sebe u drugoj polovini 19. stoljeća ostavili silan broj upravo pejzaža. S te su mi pozicije interesantna ova djela, jer se autor dosta posvetio procesu transformacije - pojasnio je i naglasio kako Ivešić kroz djela traži promišljanje forme i promišljanje kolorita, pri čemu je kolorit ono što nosi njegova djela vrlo snažno, a s druge stane nešto što daje naznake prostora i horizonta.

Loinjak je na slikama uočio prizivanje četiri osnovna elementa, s tim da je vatra najmanje uočljiva, a horizont je taj koji spaja zemlju i zrak, odnosno vodu i zrak, pa se na ovim pejzažima može vidjeti više od pukih prikaza predjela. Izložba će u Vukovaru ostati otvorenom do 2. srpnja.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike