Kultura
KLJUČNA DJELA JEDNOG OD ISTINSKIH VELIKANA NAŠE UMJETNOSTI

Izložba uz stotu godišnjicu rođenja Aleksandra Srneca u Muzeju suvremene umjetnosti
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti obilježava stotu godišnjicu rođenja Aleksandra Srneca izložbom njegovih ključnih djela, kao i znanstveno-stručnim skupom te brojnim edukativnim programima. Izložba je otvorena jučer te obuhvaća većinu radova koje MSU čuva u svojim zbirkama, a čija brojnost i kvaliteta svjedoče o kontinuiranom praćenju i pravovremenom prepoznavanju vrijednosti njegovog raznorodnog umjetničkog opusa.

Početci umjetničkih istraživanja i inovacija Aleksandra Srneca (Zagreb, 1924. - 2010.) sežu u rane pedesete, kada je s grupom EXAT 51 raskidao s doktrinom socijalističkog realizma, uvodio apstrakciju, zauzimao se za slobodu umjetničkog izražavanja i sintezu svih likovnih umjetnosti.

Srnecova se kreativnost očituje u širini interesa i rasponu medijskog izražavanja, od crteža, slika, kolaža, grafika, skulptura do kinetičkog i luminokinetičkog objekta, ambijenta, grafičkog dizajna, projekata izložbenih paviljona i međunarodnih izložbi do eksperimentalnog i crtanog filma. U svim tim medijima provlači se apstraktan način mišljenja, inovativnost, eksperiment i potreba za traženjem novih formi oblikovanja.

Šezdesetih je predvodio inovacije u području objektne i programirane umjetnosti, uvodio nekiparske materijale, prostor, pokret i svjetlo u do tada statični medij skulpture, a luminokinetičkim istraživanjima oblikovao jedinstvene luminoambijente i luminoplastike na ovim prostorima.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a i MSU ga je u brojnim prigodama predstavljao na izložbama u inozemstvu, te mu je organizirao samostalne izložbe. U novootvorenoj zgradi MSU-a prezentirana je i sveobuhvatna retrospektiva Prisutna odsutnost 2010. godine, a izbor njegovih radova nalazi se u stalnom postavu Muzeja.

Za 2. srpnja najavljen je znanstveno-stručni skup u dvorani Gorgona, u okviru kojega će se predstaviti svi dijelovi umjetnikova opusa i izazovi njegove zaštite te pokazati na koji je način njegov rad i danas intrigantan za nove generacije umjetnika. Popratni program donosi vodstvo izložbom kustosice Nataše Ivančević, turu Art ex Machina o Novim tendencijama, MSU ljetni kamp za djecu s prigodnim programima, te na Srnecov rođendan, 30. srpnja, vodstvo Lovorke Magaš Bilandžić. Za dan zatvaranja izložbe, 25. kolovoza, predviđeno je još jedno vodstvo Nataše Ivančević, predstavljanje slikovnice posvećene Aleksandru Srnecu i kreativna radionica za djecu. Hina
Apstraktan način mišljenja, inovativnost, eksperiment i potreba za traženjem novih formi oblikovanja

Najčitanije iz rubrike