Kultura
PREMIJERA U GK “JOZA IVAKIĆ” VINKOVCI

Komedija “Tražim razlog braka” Harolda Pintera U režiji J. Novljakovića
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Matea Marušić: Raditi ovu predstavu bilo je izazovno jer smo stalno morali ići iz igre u igru, iz bračnih parova u ljubavnike
Vinkovačko Gradsko kazalište "Joza Ivakić" pretpremijerno će izvesti komediju "Tražim razlog braka", nastalu prema motivima drame "Ljubavnik" britanskog dramatičara Harolda Pintera, u dramatizaciji i režiji Jasmina Novljakovića, 22. lipnja u 20 sati.

Osjećaji i strast


Sutradan, 23. lipnja, u isto vrijeme premijerna je izvedba, rečeno je na najavnoj konferenciji za medije, na kojoj su govorili ravnatelj vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić, redatelj Jasmin Novljaković, glumci Matea Marušić i Vedran Dakić te Jasminka Petek Krapljan, koja potpisuje kostime, scenski pokret i izbor glazbe.

Sarah i Dolores igra Matea Marušić, a Richarda i Maxa Vedran Dakić. U predstavi su korišteni tekstovi iz TV serije "Prizori iz bračnog života", poznatog švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Drama "Ljubavnik" je jednočinka suvremenog dramatičara Harolda Pintera nastala 1962., prvobitno postavljena kao film, a tek poslije doživljava velik uspjeh u obliku kazališne predstave.

Kako se navodi u programskoj knjižici, kao i u mnogim svojim djelima, Pinter u "Ljubavniku" na očit način suprotstavlja osjećaje i strast stvarajući raskol između ljubavi i seksa. Uvodeći eros kao jedan od glavnih motiva Pinter ovo djelo čini univerzalnim i svevremenskim, tematikom upisanom u ljudski kôd još od samih početaka čovječanstva. Riječ je o napetoj i intrigantnoj jednočinki koja istražuje privatne zamršenosti modernog braka kontrastirajući konvencionalno kućanstvo sa seksualnom čežnjom. Ispitujući granice ljudskih pokušaja očuvanja onog što su stvorili, drama ujedno testira i formalnosti naučenih normi standardnog braka, koji pred likove, zbog njihovih priučenih i društveno prihvatljivih načela, postavlja prepreke zbog kojih ne uspijevaju vratiti strast i ljubav u svoj odnos. Karakteri drame odbijaju se razgolititi sve do krajnjeg vrhunca, koji im ne ostavlja ni jednu drugu mogućnost nego sabrati se i skupiti preostale, zamršene komadiće njihova odnosa.

Svi koji se odluče ovoga, kako najavljuju, užarenog vikenda u ugodno klimatiziranom ambijentu kazališne dvorane pogledati pretpremijeru ili premijeru nove predstave, odlično će se zabaviti, najavljuju vinkovački kazalištarci.

- Pretpremijera je u subotu u 20 sati, a svečana premijera je u nedjelju, 23. lipnja, u 20 sati te pozivamo sve građane da dođu i uživaju u predstavi koja će nam pokazati lice i naličje braka u jednom kazališnom svjetlu – pozvao je Vladimir Andrić.

U suvremenoj dramaturgiji napisano je puno tekstova o ovoj temi, a odabir je pao na "Ljubavnika" Harolda Pintera, tekst s početka 1960-ih, ali i dalje vrlo aktualan, podsjetio je Jasmin Novljaković.

Slojevi igre


- To je crna komedija, mogli bismo reći, u kojoj vidimo brak koji je s godinama skliznuo s tračnica. Oni su u braku deset godina, zaljubljenost se polako gubi, život, nažalost, prelazi u nekakvu monotoniju i oni, u želji da budu zajedno, osmišljavaju razne načine kako bi zadržali i taj brak i tu strast koja ih je otpočetka povezivala – rastumačio je zaplet redatelj Jasmin Novljaković, dodavši kako su glumci imali jako lijepe glumačke zadatke i da je izuzetno sretan što su ih zaista krasno napravili te je bilo, kaže redatelj, golemo zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi, a svi zajedno jedva čekaju da ju što prije pokažu vinkovačkoj kazališnoj publici.

- Raditi ovu predstavu bilo je izazovno glumački jer smo stalno morali ići iz igre u igru, iz bračnih parova u ljubavnike. Bilo je interesantno i izazovno tražiti te razlike, te spojeve, transformacije, i glasovne i u pokretu – rekla je Matea Marušić, a za Vedrana Dakića rad na predstavi bio je izuzetno izazovan.

- Od starta nam je Jasmin definirao načine igre, koji su to zapravo slojevi igre, a bilo je vrlo izazovno igrati cijeli komad da je uvijek sve dvosmisleno. Te njihove bračne igre ponekad su i sulude, ali ljudi rade takve stvari za ljubav, za brak, da opstanu zajedno – pojasnio je Vedran Dakić.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada

U OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA U SUBOTU, 29. LIPNJA, U 18 SATI

Besplatna predstava “Mendolena i Matija”

Najčitanije iz rubrike