Regija
POVIJEST TISKARSTVA

Tiskara Margold u Donjem Miholjcu radila od 1888. do 1947.
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
DONJI MIHOLJAC - U galeriji Gradske knjižnice grada Donjeg Miholjca održano je predavanje naslovljeno "Tiskarstvo u Donjem Miholjcu". Predavanje je započelo pozdravom organizatora, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, Ivana Vlahovića, a o crticama iz donjomiholjačke tiskarske prošlosti govorio je član Glavnog odbora Matice hrvatske Stjepan Sučić, koji od 1991. godine intenzivno radi na očuvanju i promociji hrvatske kulturne baštine.


Govoreći o tiskarstvu u Donjem Miholjcu, Sučić je naglasio kako je tiskara Gustav i Ernest Margold, koja je u gradu osnovana 1888., bila jedna od najznačajnijih u Slavoniji. Naglašeno je kako je tiskara Margold odigrala važnu ulogu u razvoju tiskarstva u regiji, ali i u Hrvatskoj.

- Djelovala je sve do 1947. godine. Tiskala je različite pozivnice, dopisnice, plakate, obrasce i kalendare, ali i književna djela. Tiskano je četrdesetak knjižnih naslova, uglavnom dječje literature, poput priča, bajki, igrokaza - istaknuto je na predavanju.

Tiskara Margold značajna je i po objavljivanju knjige o Nikoli Tesli, koja je izdana 1920. godine.

Naglašeno je kako se Margold tiskara nije mogla usporediti s velikim hrvatskim tiskarama, ali sva djela izišla iz prve donjomiholjačke tiskare bila su tiskana jasno, papir je bio kvalitetan i tiskarski stroj dobro je služio dugi niz godina.


Iz tiskare Margold očuvan je mali broj primjeraka knjiga, a neke su bile izložene na predavanju. Istaknuta je stoga potreba digitalizacije knjiga, kao i sveg drugog materijala koji je tiskara i knjižara Margold izdavala i stavljala na tržište.

Na predavanju je bilo riječi i o tiskarstvu u Slavoniji koje se prati od otvaranje franjevačke tiskare u Osijeku 1735. godine. Ta je tiskara gotovo 130 godina bila jedina tiskara koja je opskrbljivala građanstvo potrebnim tiskanicama. Veći broj tiskara u Slavoniji otvara se u 19. stoljeću. Prema podacima iz 1930. godine, u Slavoniji je djelovalo tridesetak tiskara u četrnaest mjesta.

S. Fridl
Tiskarstvo u Slavoniji prati se od otvaranja franjevačke tiskare u Osijeku 1735. godine

Možda ste propustili...

VATROGASCI ORGANIZIRALI 2. ČOBANIJADU

Viljevčani skuhali najbolji čobanac

MATICA UMIROVLJENIKA BELIŠĆE

Dan otvorenih vrata i turniri

Najčitanije iz rubrike