Regija
SLATKE MUKE GRADA NA BOSUTU

Sve više rođenih, Vinkovčani moraju graditi ili proširivati vrtiće
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Jukić: Postoji lista čekanja, i dalje je aktualna, a pomicat će se kako se budu oslobađala mjesta
VINKOVCI - Dječji vrtić Vinkovci, koji obuhvaća sedam vrtića kojima je osnivač Grad Vinkovci, trenutačno ima 27 odgojnih skupina, od kojih je 15 vrtićkih i osam jasličkih. Kako kaže zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Ljubica Jukić, zanimanje za upis iz godine u godinu sve je veće jer je sve više rođene djece i postojeći kapaciteti vrtića nedovoljni su, pa je nužna izgradnja novih i proširenje i adaptiranje postojećih.

- Zato postoji lista čekanja, ona je i dalje aktualna i pomicat će se kako se budu oslobađala mjesta. Uvijek nam se provlači pitanje gdje smjestiti svu djecu i drago nam je što Grad radi na proširenjima i izgradnji vrtića kako bismo uspjeli zadovoljiti sve interese – kaže Ljubica Jukić dodajući kako je najvažnije da su provedenim natječajem uspjeli u novoj pedagoškoj godini upisati svu djecu s područja grada i zadovoljiti kriterij s oba zaposlena roditelja.

Početkom lipnja Ljubica Jukić je u Mostaru preuzela ugovor o suradnji Dječjeg vrtića Vinkovci i Grada Livna na zajedničkom međunarodnom projektu "Zajedno za bolje sutra" ukupne vrijednosti 300.000 eura. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a Republike Hrvatske sufinancira ga sa nešto više od 100.000 eura, a dio je to Programa prekogranične suradnje između RH i BiH, vrijednog 4,2 milijuna eura. Na temelju tog ugovora Vinkovci će dobiti sredstva za opremanje soba u vrtiću i kuhinje.

Vrtić Stribor i još nekoliko njih 2018. godine prošli su veliku energetsku obnovu i sada je došlo vrijeme za novi namještaj.

Prije nekoliko godina obnovljena su tri vrtićka objekta, a nedavno je na Vašarištu počela gradnja novog vrtića, Mali princ, i ako bude sve kako je planirano, kaže Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, u idućoj će pedagoškoj godini otvoriti vrata za 176 mališana, što u vrtićkoj, što u jasličkoj skupini.

- Osim izgradnje novog objekta na odličnoj lokaciji, uskoro bi trebala krenuti i dogradnja Stribora na Lapovcima, gdje bismo dobili dodatnih 50 mjesta, a isto toliko imali bismo i u vrtiću Naša radost u Radićevom bloku, gdje bi bilo šteta ne iskoristiti veliko dvorište i ne proširiti njegove kapacitete. Ukupno je to oko 280 mjesta, tako da bi trebali zadovoljiti uistinu sve potrebe – kaže pročelnica i dodaje kako trebaju krenuti radovi u dječjem vrtiću Budućnost, za koje su odobrena sredstva i bit će usmjerena uglavnom na radove u dvorištu.

- Ovo je jedan jako dobar primjer suradnje Grada, agencije VIA i Dječjeg vrtića Vinkovci. Vrtić iskazuje svoje potrebe, Grad priprema i sudjeluje sa svojim sredstvima u određenom dijelu, a VIA pribavlja dodatna sredstva, što nam otvara korištenje novca iz proračuna za različite druge programe, za dodatno poboljšanje uvjeta u vrtiću, pa tako i za povećanje plaća – pojašnjava pročelnica Vinković.

Miroslav Flego
Veći prostror i zbog duže predškole
Za potrebe vrtićke djelatnosti zasad je dovoljno kadra, no izgradnjom i dogradnjom objekata uslijedit će nova zapošljavanja, što odgojno-obrazovna, što tehnička. Uskoro će krenuti i novi program obvezne predškole koji će trajati 700 sati, umjesto dosadašnjih 250, a to znači da će djeca koja budu pohađala predškolu morati duže vrijeme boraviti u vrtiću. Za to je također potreban dodatni prostor i dodatna prilagodba.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

U PEDAGOŠKOM ŠUMSKOM CENTRU ODRŽAN PRVI KAMP ZA DJECU

Sretno djetinjstvo s manje
ekrana: Djeca su uživala u
igri i radionicama u prirodi