Osijek
JUBILEJ PLANINARSKOG DOMA JANKOVAC

Udomljuje planinare i izletnike 90 godina
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
PD Jankovac omiljeno je odredište zaljubljenika u planinarenje na Papuku
Planinarski dom "Jankovac" smješten u Parku prirode Papuk na 475 metara nadmorske visine zasigurno je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih planinarskih domova i izletišta slavonskih planina koji ove godine obilježava punih 90 godina postojanja. U povodu tog velikog jubileja HPD "Bršljan-Jankovac" Osijek nedavno je organizirao proslavu, kojoj se odazvalo čak 18 planinarskih društva, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Najbrojniji su bili planinari iz Slavonije i Osijeka.

Markacisti HPD-a "Bršljan-Jankovac" pregledali su i pripremili staze s naglaskom na manje poznate staze Papuka kao što su Rust i Mrežasti Rust. Po običaju izletnici i planinari su bili dočekani doručkom, slavonskim specijalitetom, kruhom s masti i paprikom, pekmezom i eurokremom, a predsjednik HPD-a "Bršljan-Jankovac" Miro Mutter podsjetio je na punih devet desetljeća dugu povijest Planinarskog doma "Jankovac".

Projekt za prvi dom izradio je osječki graditelj Franjo Dlouhy, član društva Jankovac, 1930. godine, a sam je objekt otvoren 3. lipnja 1934. Ubrzo se pokazala potreba za većim domom te je u rujnu 1940. otvoren nadograđeni objekt Planinarskog doma koji je bio dvostruko veći od prethodnoga. On je tijekom Drugog svjetskog rata zapaljen, a treći dom su planinari Jankovca izgradili 1951. godine. Taj je bio opremljen vodovodom iz izvora i strujom iz male hidrocentrale koja se izgradnjom dalekovoda prestala koristiti. I taj dom stradava u požaru na dočeku Nove 1987. godine, no krajem iste godine planinari Jankovca ga potpuno obnavljaju i nadograđuju. Tijekom Domovinskog rata, 1991. i 1992. godine, i taj četvrti dom biva potpuno devastiran, pokradene su hidrocentrala, turbina i generator, dalekovod je bio izvan upotrebe, a sve instalacije pokidane.

Društvo "Bršljan-Jankovac" daje 2002. godine dom u koncesiju na 25 godina Hrvatskim šumama koje ga obnavljaju i uređuju okoliš. Novi, peti dom otvoren je 5. svibnja 2004. godine.

Članovi HPD-a "Bršljan-Jankovac" organizirali su i pripremili tri staze namijenjene svim uzrastima koje su vodili licencirani i pomoćni vodiči. Planinari i izletnici podijeljeni su u tri skupine ovisno o zahtjevnosti staza kojima su se planirali kretati. Prvo su krenuli oni koji su planirali proći modificiranu stazu Jankovačkog jubilarnog planinarskog puta od Planinarskog doma "Jankovac" do Rusta koji se nalazi na 772 m nadmorske visine i natrag. Iako je riječ o dužoj i težoj stazi, za koju se predviđa šest sati hoda, na nju su krenula 73 izletnika i planinara.

U obilazak srednje kružne staze čiji pohod predviđa oko tri sata hoda, a vodi od doma preko Mražastog Rusta, kruži Papukom te vodi natrag do doma, u obilazak je krenulo 147 izletnika i planinara. Među njima su bili i najstariji planinar od 88 godina Jan Hujber i najmlađa planinarka Frida u dobi od samo tri godine. Zasluženo, dodijeljena su im i priznanja za sudjelovanje.

Obiteljska - izletnička staza brojila je najviše polaznika, čak 186, kojoj su se pridružili i svi ostali posjetitelji. Ova je staza poučnog karaktera, a u njezinu obilasku sudjelovali su i "Legosi", najmlađa sekcija planinara društva HPD-a "Bršljan-Jankovac". Tijekom obilaska ove staze polaznicima Dječje planinarske škole koji su uspješno završili svoju prvu planinarsku školu podijeljene su diplome i zahvalnice. Za sigurnost svih posjetitelja i pomoć pri svladavanju svih izazova pobrinuli su se članovi Gorske službe spašavanja iz Orahovice i Osijeka.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike