Osijek
DETALJI POŽARA U JOSIPOVCU

Odbačena bočica spreja uzrok planuća plastike
Objavljeno 23. lipnja, 2024.
Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, ali i betonskim barijerama oko otpada požar je brzo lokaliziran i ugašen
Munjevita rekacija vatrogasaca i velike betonske barijere spriječile su nastajanje veće štete, ali i ekološku katastrofu koja je prijetila zbog izbijanja požara u krugu tvrtke Folding d.o.o. u Josipovcu. Požar je izbio u subotu navečer, brzo je ugašen, a očevid je pokazao da je buktinju izazvao - odbačeni sprej.

Očevidom djelatnika PU osječko-baranjske, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, utvrđeno je da je unutar betonskog bloka zbog visoke temperature došlo do kompresije i mehaničkog razdora dvaju kućišta spreja, kojom prilikom je došlo do zapaljenja plastičnog otpada. U požaru nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete na objektima.

Požar u krugu tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem plastičnog otpada u Osječkoj ulici u Josipovcu izbio je u subotu oko 19.15. Vatra je izbila na mjestu gdje se nalaze tone nerazvrstane plastike, no brzom je vatrogasnom intervencijom ugašena. I vatrogasci i svi ostali koji su dobili dojavu o požaru otišli su na mjesto događaja s grčem u želudcu, prisjećajući se velikog požara plastike u tvrtki Drava International, koji se zbio prošle godine i trajao danima. U tom požaru bilo je i ozlijeđenih, a jedan vatrogasac upao je u tekuću plastiku, te je njegov oporavak trajao mjesecima.

U Josipovac je odmah došao i Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka i zamjenik osječkog gradonačelnika, koji je u prvim satima velikog požara bio i u Brijestu.

- Ova dva požara ne mogu se usporediti. Vatrogasci su u Josipovac stigli u rekordnom roku i vrlo brzo ugasili požar - rekao je Vulin i ustvrdio kako su betonske barijere oko plastičnog otpada pokazatelj da se u toj tvrtki radi kako treba. Djelatnici Foldinga raščišćavali su nakon intervencija vatrogasaca mjesto događaja teškom mehanizacijom, a vatrogasci su ostali dežurati da se slučajno vatra ne bi ponovno proširila.

- Na intervenciju je odjurilo 11 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka s četiri vozila. U 21.51 požarište su preuzeli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek, koji su ostali dežurati dok se sve ne raščisti. Njih je na intervenciju izišlo šest s jednim vozilom. Otpad, koji se nalazi na otvorenom prostoru, bio je ograđen betonskim barijerama – doznajemo od Davora Škarice, pomoćnika zapovjednika JVP-a. Vjeko Pejić, voditelj vatrogasne intervencije, ispričao nam je tijek gašenja.

- Zatekli smo požar nerazvrstanog plastičnog otpada, a plamen se dizao desetke metara u zrak. Požar je brzo lokaliziran i stavljen pod kontrolu zbog betonskih barijera koje su bile postavljene okolo. Gasili smo vodom, a potom i pjenom. U požaru nitko nije ozlijeđen – rekao nam je Pejić. Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, odmah je po dojavi o požaru otišao na teren.

- Vidio sam velik stup crnog dima i shvatio da je situacija ozbiljna. Vidjeli smo da je dvorište uredno, da je materijal uredno skladišten i bilo je dosta mjesta na otvorenom prostoru uokolo. Poučeni iskustvom, pripadnici JVP-a Osijek odmah su izišli na intervenciju s maksimalnim brojem ljudi i vozila, i brzo su ugasili požar - rekao nam je Zoran Pakšec.

Od odgovorne osobe iz tvrtke u kojoj je izbio požar doznajemo kako tvrtka u subotu nije radila.

- Ovakve stvari događaju se kad su vani jako visoke temperature. Strojem sam omogućio da se sve raščisti i hvala Bogu da je ovako završilo. Svaka čast vatrogascima, koji su posao odradili odlično i puno im hvala - rekao nam je Franjo Ivković, prokurist tvrtke Folding d.o.o. Tvrtka se inače bavi prijevozom, skladištenjem i obradom te zbrinjavanjem neopasnog otpada pravnih i fizičkih osoba. Nudi odvoz i zbrinjavanje plastike, ambalažnog otpada i ostalog neopasnog otpada, otkupljuje papir, karton i folije te uništava arhive.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NAKON USPJEHA NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA

Uručene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola

CUO BRAĆA RIBAR - SPORTSKI RAZRED

Obilježili 45 godina mature

Najčitanije iz rubrike