Osijek
NOVA PROMETNA PRAVILA U RASKOPANOJ RETFALI

Raskrižje Strossmayerove i Kanižlićeve bez prometa
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Radovi na frekventnom retfalačkom raskrižju trajat će puna dva mjeseca
Retfala je posljednjih mjeseci veliko cestovno gradilište: na terenu su djelatnici Vodovoda, koji rade na sanaciji kanalizacijskog kolektora u Kolodvorskoj ulici, u tijeku je drugi dio obnove dijela Sljemenske ulice, i dalje se radi u Kapelskoj, a od danas (ponedjeljak) radovi, koji će trajati dva mjeseca, počinju na najvažnijem retfalačkom raskrižju, onom Strossmayerove i Kanižlićeve ulice, žili kucavici dionice koja spaja Retfalu s Gornjim gradom i koja je najčešća ruta vozača koji iz zapadnog dijela žele stići u istočni dio Osijeka i obratno. Treba napomenuti da će se prometovanje Strossmayerovom nastaviti, samo se neće moći skrenuti u Kanižlićevu.

Nove rute


Zanimljivo je kako su priopćenje o preregulaciji prometa zbog sanacije raskržija u isto vrijeme poslali iz Gradskog prijevoza putnika (GPP), tvrtke koja obnavlja tramvajsku prugu, i Hrvatskih cesta.

- Od ponedjeljka, 24. lipnja, pa sve do 24. kolovoza, zbog nastavka izvođenja radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture na križanju Kanižlićeve (južni privoz) i Strossmayerove ulice, te nužnog obilaska zone radova, GPP je u obvezi dijelom preusmjeriti autobusne linije koje prometuju predmetnom trasom. Što se tiče linije 1: JUG II - KANIŽLIĆEVA - OPUS ARENA - VIJ. PETROVE GORE, krak autobusne linije koji prometuje s Juga II do Opus Arene se skraćuje te završava i počinje na donedavnoj polazišnoj točki - autobusnom okretištu u Kanižlićevoj prema važećoj kronologiji. Stajalište kod Opus Arene privremeno se ukida, do završetka radova. Drugi dio linije, koji prometuje do Vijenca Petrove gore, ostaje nepromijenjen, po važećoj privremenoj trasi (Sljemenska – Čvrsnička – Psunjska – Dalmatinska – okretište Vij. Petrove gore) - stoji u priopćenju GPP-a.

Mijenja se i prometovanje linije 2: ULICA HRVATSKE REPUBLIKE – RETFALA. Iz smjera istoka, iz Ulice Hrvatske Republike prema Retfali, autobusi će iz Gundulićeve voziti desno u Kanižlićevu, potom desno u Ilirsku te skrenuti lijevo u Ulicu sv. Roka pa opet lijevo u Strossmayerovu i dalje po trasi linije do Trgovačkog centra Portanova. U povratku, iz smjera Retfale prema Ul. Hrvatske Republike, vozi se istom trasom: iz Strossmayerove ulice desno u Ul. sv. Roka, desno u Ilirsku, lijevo u Kanižlićevu, lijevo u Gundulićevu i dalje trasom linije do Ul. Hrvatske Republike.

Zamjenske postaje


Inače, u oba smjera na predmetnoj liniji su od 19. lipnja ukinuta tri para autobusnih postaja: Jahorinska sjever i jug, Psunjska sjever i jug te Kolodvorska istok i zapad, a umjesto njih uvedene su zamjenske postaje: raskrižje Ružine i Kanižlićeve, Podgrađe sjever i jug, Kolodvorska sjever i jug te Svilajska sjever i jug u Strossmayerovoj ulici.

Promjene prometovanja su i na liniji 5: JOSIPOVAC – BIJELO BRDO. U dolasku s Gajeva trga, iz smjera istoka, privremeno se preusmjerava trasa iz Gundulićeve desno u Rokovu, lijevo u Strossmayerovu i dalje po trasi linije do Josipovca. U povratku je trasa ista: iz Strossmayerove desno u Rokovu, lijevo Gundulićevom i dalje po trasi linije. Privremeno se na toj liniji ukidaju postaje Ružina i Kanižlićeva, kao i stajalište Ul. sv. Roka jug u Gundulićevoj. Uvode se dva para novih, zamjenskih postaja: Podgrađe sjever i jug te crkva sv. Roka sjever i jug u Strossmayerovoj, uz prethodne postaje Svilajska ul. sjever i jug u Strossmayerovoj ulici. Navedena privremena regulacija vrijedi do završetka radova na predmetnim dionicama.

Problema će vjerojatno, dok se ne priviknu na novu regulaciju prometa, imati i vozači automobila. Tko želi put Višnjevca, a zatekne se, primjerice, u Reisnerovoj, morat će prvo u Gundulićevu pa nakon zavojitog ulaska u Kanižlićevu skrenuti lijevo u Kalničku pa desno u Čvrsničku i opet lijevo u Strossmayerovu. Do Gundulićeve iz smjera Višnjevca može se dovesti Strossmayerovom do Rokove i onda ravno, nakon raskrižja s Pejačevićevom, Ilirskom, Ružinom i Hebrangovom, do Gundulićeve. Kako se ne bi dogodile prometne kvrcavice, policija poziva sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i budu oprezni na raskrižjima.

Milan Bugarić
RADOVI U KOLODVORSKOJ, KAPELSKOJ
Nakon što je u samo dva dana obavljena sanacija kanalizacijskog kolektora metodom bez raskopavanja na dionici Kolodvorske od Prenjske do Kozjačke, radovi su premješteni nešto sjevernije, u drugi dio Kolodvorske, između raskrižja s Kozjačkom i Kapelskom ulicom. Ti bi radovi trebali trajati do 28. lipnja. Kako napominju iz Vodovoda, radovi će se odvijati svakodnevno od 0 do 24 sata. Ulazak u dio Kolodvorske u kojoj se izvodi sanacija bit će omogućen samo stanarima i hitnim službama. Promet će se odvijati obilaznim pravcima prema privremenoj regulaciji prometa, a križanje Kolodvorska-Kozjačka bit će otvoreno u smjeru istok-zapad. Radovi se također nastavljaju i na kolniku Kapelske na potezu od Marjanske do Kolodvorske.

Možda ste propustili...

III. GIMNAZIJA OSIJEK (BRAĆA RIBAR)

Gimnazijalci obilježili 55 godina mature

U POVODU DANA GLAZBE

Zamisli život u ritmu muzike

Najčitanije iz rubrike