Novosti
POSTAVLJENE KAMERE, STIŽU NOVA VOZILA ZA ŠUMSKE POŽARE

Vatrogasci spremni za požarnu sezonu
Objavljeno 12. lipnja, 2024.
Hrvatski vatrogasci spremni su za ovogodišnju vatrogasnu sezonu, na terenu imaju 226 kamera, dobit će 78 novih vozila za šumske požare prema već potpisanim ugovorima, a prošli su i na natječaju na kojem su dobili 31 milijun eura, od čega će nabaviti 34 cisterne, 149 pick-up vozila s nadogradnjom i 10.250 kompleta opreme za šumske požare, rečeno je na konferenciji za novinare u Divuljama.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković najavio je da će na 41 mjesto biti postavljene 82 kamere, pa će u cijeloj Hrvatskoj biti više od 226 instaliranih kamera, preko kojih će pratiti stanje i moći pravovremeno reagirati. U operativnoj spremnosti i mobilnosti vatrogasnog sustava trebalo bi pomoći i razmještanje vatrogasnih cisterni. "Ljeto nam dolazi, turisti su tu, cijeli sustav je spreman za sezonu. Ovo mi je 13. sezona koju vodim i sada su sustav i sinergija svih sudionika dignuti na višu razinu. Radi što bržeg dolaska na intervenciju ove ćemo godine nadzirati vjetroelektrane i prvi put solarne elektrane", kaže Tucaković. Za ovu sezonu aktivirane su sve vatrogasne snage - do 5000 vatrogasaca iz JVP-ova i DVD-ova te ispomoć od dodatna 92 vatrogasca u dislokacijama s kontinenta u priobalje. Onamo će preventivno dovesti 27 vatrogasnih vozila​, iz robnih zaliha dislocirat​i 20 vozila​, a imaju spremno pet kanadera, šest air tractora, helikopter, brodice iz sustava MORH-a i jednu besposadnu letjelicu, koja će se uključivati tamo gdje nema kamera.

“Odrađena je dodatna priprema, a treba naglasiti preventivni dio, puno opreza i dobrog ponašanja. Ni u kojem slučaju ne paliti vatru, a ako požar izbije, odmah treba nazvati vatrogasce", kaže Tucaković. Sezonskim vatrogascima naknada je podignuta na 660 eura. H
Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE USTVRDIO:

Do kraja godine bit ćemo na 77,5 posto prosjeka razvijenosti EU-a

UDRUGA "VUKOVAR 1991" PROZIVA SRBIJU

Traže istragu o ubojstvima zatočenika

Najčitanije iz rubrike