Novosti
UDRUGA "VUKOVAR 1991" PROZIVA SRBIJU

Traže istragu o ubojstvima zatočenika
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Nitko iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine nije u srijedu primio predstavnike hrvatske Udruge pravnika "Vukovar 1991", koja već 16 godina pokušava doznati kakav je status kaznene prijave za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima u Srbiji, podnesene 22. svibnja 2008.

Predsjednik Udruge Zoran Šangut rekao je novinarima kako im je, iako su najavili posjet, rečeno da su svi tužitelji na godišnjem odmoru. Tužiteljstvu je predan podnesak kojim se zahtijeva da ih to pravosudno tijelo izvijesti o tijeku predmeta po kaznenoj prijavi. "Posjet smo najavili desetak dana prije, u ponedjeljak dobili potvrdu da možemo doći, ali u srijedu saznali da nas nitko ne može primiti", ističe Šangut. Kaže da su se žalili i Ustavnom sudu, ali da se ništa ne događa, no ustrajat će i inzistitrati da počinitelji ratnih zločina budu kažnjeni, a da svi bivši logoraši dobiju odštetu. Zamjenik predsjednika Udruge pravnika "Vukovar 1991" Pero Kovačević rekao je kako Udruga od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića traži da ispuni obećanje koje je dao 2015., tada kao premijer, da u logoru Stajićevo bude postavljena spomen-ploča ubijenima. "Prema našim podatcima, u logorima u Srbiji ubijeno je najmanje 19 ljudi, od toga najmanje 16 u Stajićevu", dodaje.

Od Tužiteljstva u podnesku traže da ih izvijesti o stanju predmeta i poduzetim radnjama - "je li otvorena istraga i protiv koga te je li to rezultiralo kaznenim postupcima". H
KOVAČEVIĆ: NEĆEMO ODUSTATI
Mi nećemo odustati, nastaviti ćemo se boriti i posezati za svim pravnim sredstvima i radnjama kako bismo se, u krajnjem slučaju kad budu iscrpljene sve mogućnosti pred srbijanskim pravosuđem, obratili sudu u Strasbourgu, ističe Kovačević. To je, kako kaže, obveza Udruge koju očekuju obitelji ubijenih, ali i pitanje zahtjeva za obeštećenjem, s obzirom na to da je "izvan svake sumnje" i u slučaju koji je vođen protiv Slobodana Miloševića pred ICTY-em u Den Haagu, dokazano postojanje logora na teritoriju Srbije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

VINKO FILIPOVIĆ RAVNATELJ NCVVO-A, O PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA MATURE

Najneugodnije iznenađenje je porast broja pristupnika koji nisu položili hrvatski