Novosti
IZBORI ZA EP: PRVE REAKCIJE NA IZLAZNE ANKETE

Slavlje u HDZ-u, SDP se nada još jednom mandatu, razočarani Most
Objavljeno 9. lipnja, 2024.
U izbornom stožeru HDZ-u prolomio se pljesak nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa prema kojima ta stranka osvaja šest mandata u Europskom parlamentu. HDZ je na europskim izborima prije pet godina osvojio četiri mandata.

"Jasna je poruka našeg naroda, povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali jasna poruka je da HDZ pobjeđuje i s velikom i s malom izlaznošću", rekao je za HTV ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved. Komentirajući malu izlaznost, Medved je rekao kako se "malu izlaznost može dovesti u vezu sa zasićenosti" birača. "Prije manje od dva mjeseca imali smo parlamentarne izbore, a znamo da nas krajem ove godine čekaju predsjednički izbori. No, važno je istaknuti da je HDZ u proteklih 45 dana vodio kampanju koja je bila usmjerena prema europskim vrijednostima s nametanjem jasnih prioriteta kroz raspravu, za razliku od niza aktera u hrvatskom društvu koji su relativizirali ove izbore. I ovu malu izlaznost u velikoj mjeri možemo pripisati i takvom postupanju", rekao je Medved, kako javlja HTV.

Most, prema anketama, nije uspio dobiti mandat u Europskom parlamentu. Zvonimir Troskot je na pitanje novinara je li razočaran, rekao da se to još može promijeniti. "Znamo i da se na parlamentarnim izborima to okrenulo i da su određeni mandati dobiveni u ranim jutarnjim satima, dan nakon. Prema tome, ovo nije gotovo, čekamo da se distribuiraju glasovi do kraja", rekao je.

SDP prema izlaznim anketama osvaja četiri mjesta u Europskom parlamentu. Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, je zahvalio svim građanima koji su izišli na izbore, nevezano za koju su listu glasali. "Građani koji su shvatili i prepoznali da su izbori za EU parlament vrlo bitni, jer 80 do 85 posto zakona koje mi usvajamo su zapravo zakoni o kojima se prvo raspravlja u Europskom parlamentu", kazao je HTV-u Hajdaš Dončić. "Možemo biti zadovoljni jer mi imamo po izlaznim anketama skoro 28 posto, i ako nešto znamo o D‘Hondtovoj metodi, imamo vrlo veliku šansu da do 23 sata, kada budu konačni rezultati, ako HDZ malo padne ili ako Možemo malo padne, da dobijemo i petog. Nama je četvrti zacementiran kao najčvršća stijena, ali po ovome imamo definitivno i mogućnosti da dobijemo i petog zastupnika u EU parlamentu", istaknuo je potpredsjednik SDP-a. D.Pav.
Možda ste propustili...

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

SJEĆANJE NA OSNIVANJE PRVOG SISAČKOG PARTIZANSKOG ODREDA 1941. GODINE

Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Najčitanije iz rubrike