Novosti
PRIKAZ SPOSOBNOSTI I OPREME

Rafalei nad Osijekom pratili spektakularne pokazne vježbe Oružanih snaga RH
Objavljeno 15. lipnja, 2024.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske izveli su u subotu prijepodne na prostoru uz osječku Tvrđu uistinu spektakularne pokazne vježbe i prikaz dijela svojih sposobnosti i opreme, a posebno je atraktivan bio prelet dvaju višenamjenskih borbenih aviona Rafale, kao i helikoptera Black Hawk Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Događaj je organiziran u cilju promocije vojnog poziva pod geslom "Postani hrvatski vojnik" te su građani u razgovoru s pripadnicima Hrvatske vojske mogli saznati sve informacije o vojnom pozivu i mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci, uključujući informacije o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, vojno-studijskim programima, stipendiranju učenika srednjih škola te o svim praktičnim i specifičnim karakteristikama vojnog poziva.

Svoja iskustva u Hrvatskoj vojsci s njima su podijelili istaknuti pripadnici Hrvatske vojske, pobjednici natjecanja za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske "Prvi za Hrvatsku", pripadnici koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnom natjecanju u SAD-u "Minnesota Best Warrior Competition", ročnici koji se trenutno nalaze na dragovoljnom služenju vojnog roka, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" i vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Središnji dio događaja odvijao se na prostoru između Bastiona i nogometnog igrališta "Elektra" i uključivao je prikaz rada robota za uklanjanje minsko-eksplozivnog sredstva, prikaz rada Antiterorističke vojne policije, prikaz sposobnosti vojno-policijskih pasa, rukovanja dronom te vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su i skok padobranom i pokaznu vježbu zauzimanja visoko vrijednog cilja. Na prostoru kod Bastiona postavljena je izložba naoružanja i vojne opreme na kojoj su posjetitelji mogli razgledati opremu i naoružanje kojim se koristi Hrvatska vojska, što je bilo osbito atraktivno mlađim generacijama, a upravo je njima bio i namijenjen ovaj događaj. S obzirom na sve što su mogli vidjeti, prije svega vrhunsku opremljenost i obučenost pripadnika svih rodova oružanih snaga, nema sumnje da će mnogi od njih ozbiljno razmisliti u karijeri u Hrvatskoj vojsci.

Događaju su nazočili ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te osječko-baranjski župan Mato Lukić.

"Danas smo prezentirali sposobnosti naših vojnika i Oružanih snaga RH, kao i opreme koju imamo. Krenuli smo u jedan veliki projekt koji se zove popularizacija karijere u oružanim snagama, koje želimo popuniti novim mladim ljudima. Želimo približiti Oružane snage svakom pojedincu, neka vide što mogu očekivati i odluče", rekao je Ivan Anušić.

Istaknu je kako u proteklih šest mjeseci bilježe ozbijno povećanje broja zainteresiranih za karijeru u Hrvatskoj vojsci, što prema njegovoj ocjeni potvrđuje kako ovaj projekt popularizacije ispunjava svoj cilj.

"Danas je publika mogla vidjeti samo dio sposobnosti kojima raspolažemo, no još je čitav niz drugih aktivnosti na kojima radimo. Nadam se će se mladi koji su bili ovdje odlučiti na poziv u OSRH", rekao je Anušić.

Dodao je kako popunjenost Oružanih snaga u ovom trenutku zadovoljava sve kriterije i operativno sposobnost, no kao problem u budućnosti vidi popunjavanje pričuvnih sastava.

"Nakon ukidanja vojnog roka 2008. godine imamo punih 16 godina praznog hoda, gdje nemamo prostora za novo regrutiranje u pričuvu, što je visoki sigurnosni problem za svaku državu, pa tako i za našu, posebno u okolnostimna današnjice, tako da je ključno ne samo popuniti Oružane snage kroz profesionalni sastav, nego imati spremnu pričuvu za eventualne potrebe", rekao je.

Na pitanje novinara hoće li se u bližoj budućnosti povećati plaća hrvatskim vojnicima, ročnicima i časnicima odgovorio je kako su one povećane već četiri mjeseca nakon što je preuzeo dužnost ministra.

"Posljedni puta pripadnicima oružanih snaga plaća je povećana 2008. godine, 2015. godina ta im je ista plaća smanjena, a 2024. povećana za 43 posto", rekao je.

I. Alilović

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić:

Danas smo prezentirali sposobnosti naših vojnika i Oružanih snaga RH, kao i opreme koju imamo. Krenuli smo u jedan veliki projekt koji se zove popularizacija karijere u oružanim snagama

Najčitanije iz rubrike