Osijek
47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz
osam učeničkih domova
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Učenici iz Pakraca, Požege, Vukovara i Osijeka odmjerili su snage u multimediji, kulturi i sportu. Najbolji idu u Rovinj
Sveobilje talentiranosti mladih iz slavonskih učeničkih domova, zapravo mnoge izvrsnosti na koje ih, kroz život i boravak u domovima, potiču i razvijaju s učenicima njihovi odgajatelji, vidjelo se u petak u Osijeku na regionalnj Domijadi, kojoj je domaćin bio Učenički dom Hrvatskoga radiše Osijek. Aktivnosti su se održavale na nekoliko lokacija, a sve je počelo sportskim igrama u Sportskoj dvorani Gradski vrt.

Na natjecanju iz sporta, kulture i multimedije, pojasnila je profesorica fizike i matematike i ravnateljica "Radiše" Nataša Šimić, sudjelovalo je osam učeničkih domova iz Slavonije s ukupno 350 sudionika.

- Regionalna Domijada održava se 47. put, a nazočno je osam učeničkih domova iz Pakraca, Požege, Vukovara i Osijeka. Naši se učenici natječu iz multimedije, kulture i sporta. Multimedija pokriva deset različitih područja, s tim da je u posljednjih nekoliko godina film novina u odnosu prema svim prethodnima. U sportu smo se natjecali u košarci, nogometu, stolnom tenisu, šahu, odbojci i badmintonu - pojasnila je ravnateljica Šimić.

Imamo, navodi Šimić, i kulturni dio u Domu Hrvatske vojske, a koji pokriva glazbeni izraz, scenski izraz, recitaciju, plesni izraz i folklor. "Mentori našim učenicima su odgojitelji koji rade u učeničkim domovima, sve se radi na dobrovoljno bazi. Oni koji danas osvoje prva mjesta odlaze na državnu Domijadu, koja će biti početkom svibnja u Rovinju. Sve su ovo učenici koji sudjeluju u izbornim aktivnostima koje kreiramo prema njihovim željama i sklonostima, koje su jako velike, i oni su se na njima pripremali za ovaj događaj", kazala je Šimić dok je s tribina uživala u nadmetanjma i bodrila učenike zajedno s njihovim vršnjacima i odgojiteljima.

Svima koji rade s mladima u domovima cilj je, ističe Šimić, jačanje timskog rada učenika, da oni shvate određenu pripadnost nekome, kulturno, lijepo, uljudno ponašanje. "Radimo na odgojnim sadržajima i želimo da oni što manje vremena provode sjedeći gledajući u računala ili što manje provode vrijeme na društvenim mrežama. Umjesto toga na sve ih načine potičemo da se pozabave zdravim načinom življenja, sportskim aktivnostima ili nekom drugom kreativnom radu", zaključuje Šimić.

Darko Pejić
ODGOJITELJICE SU DJECI - DRUGE MAME
Odgojiteljice su učenicima druge mame, brinu se kao da su to njihova vlastita djeca. “Sve je dobrovoljno, oni su u domovima zbog školskih obveza, a ove su im aktivnosti slobodno vrijeme koje mi nastojimo ispuniti tako da se druže. Djeca kao da su se zaboravila družiti, a mi smo na ovu našu ponosni što razvijaju svoje talente. Iznajmljujemo za njih dvorane, upoznajemo ih s gradom, puno radimo da bi djeca dobila svoj status u lokalnoj zajednici”, pojašnjava Šimić.

Možda ste propustili...

UČENICI “RUĐERICE” IZLAŽU U GISKO-U

Umjetna inteligencija u srednjoškolskoj lektiri

TURNIR U ŠAHOVSKOM DOMU ZRINJEVAC

Dinko Huis osvojio 9. brzopotezni turnir

SAMONIKLO JESTIVO I LJEKOVITO BILJE

Eliksir mladosti i ljepote, ali i napitak za imunitet