Regija
KREATIVNO RECIKLIRANJE KERAMIKE

Učenički mozaik imena škole i lika Marka Marulića
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Korištenjem tehnike trencadis na zidu predvorja slatinske škole nastao je mozaik lika Marka Marulića s imenom škole
U Srednjoj školi Marka Marulića Slatina od 1. lipnja prošle godine provodi se Erasmus+ projekt pod nazivom "Sustainable Extracurricular Activities for Students (SEAS)". Riječ je o projektu čijom se provedbom očekuje inovativnom nastavom i raznolikim programima kreirati poticajno okruženje usmjereno na učenike, kojim se osnažuje kreativnost i sposobnost rješavanja problema. Projekt bi također trebao ojačati digitalnu zrelost škole za korištenje IKT-a na siguran i održiv način te kroz uključenje Agende 2030 i "zeleno djelovanje" u obrazovni proces utjecati na stavove i modele ponašanja koji će pridonijeti održivoj budućnosti.

Održivoj budućnosti zasigurno može pridonijeti recikliranje, a to skupljanje, izdvajanje, prerada iskorištenih stvari ili materijala te izrada novih proizvoda od dobivene materije. Budući da se reciklirati može sve što se može ponovo iskoristiti, a da se ne baci, profesori Alen Đurasek i Tea Šafar slatinskim su srednjoškolcima ponudili zanimljivu izvannastavnu aktivnost kreativnog recikliranja keramike.


Aktivnost je započela početkom školske godine, kad su učenici prikupljali i donosili u školu različite stvari načinjene od keramike, poput starih pločica i keramičkoga posuđa. Sljedeća aktivnost bila je usitnjavanje keramike kako bi se dobili komadići različitih veličina, oblika i boja, a to su zajedničkim snagama radili učenici i njihovi profesori. Uslijedilo je osmišljavanje na koji način iskoristiti dobiveni materijal. Budući da škola nosi ime Marka Marulića, a ove godine obilježava se 500. obljetnica smrti toga autora Judite, prvog umjetničkog epa hrvatske književnosti ispjevanog na hrvatskome jeziku, zbog kojega je Marulić stekao naslov oca hrvatske književnosti, odlučeno je od komadića keramike izraditi mozaik njegova lika.

Učenici i nastavnici vrijedno su radili i tijekom godine na zidu u predvorju škole nasuprot ulaza nastao je mozaik lika Marka Marulića s imenom škole. Korištena je tehnika trencadis, kojom su razbijeni nepravilni komadići keramike spojeni u novo (remek) djelo. Spomenimo da je 22. travnja bio i Dan škole, pa je to njihov lijepi doprinos obilježavanju toga dana.

Prema riječima profesora Đuraseka i profesorice Šafar proces je bio dug i zahtjevan, ali je pružio učenicima priliku za suradnju i druženje, razvijanje kreativnosti i pronalaženje načina kako od nečega starog i slomljenog stvoriti nešto novo i lijepo.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike