Novosti
STABILIZACIJA CIJENA NA TRŽIŠTU

Plin bi mogao pojeftiniti
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Plin ima veliku ulogu u tranziciji jer je među najzelenijim fosilnim gorivima

Cijene plina predstojeće sezone mogle bi biti niže od ovosezonskih. Istaknuto je to u četvrtak na Plinarskom forumu 2024, koji je organizirao časopis Energetika marketing.



Nekolicina ekoloških aktivista, kao i prije nekoliko dana na skupu Poslovnog dnevnika, okupirala je pozornicu čitajući svoje proglase i zviždeći, pa je konferencija odgođena na više od sat vremena. Na kraju se u dvorani okupilo i dosta pripadnika policije.

Kada je riječ o tematskom dijelu skupa, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić rekao je da bi cijene plina u novoj sezoni trebale biti najmanje jednake onima u prošloj, a možda i niže. Razlog vidi u stabilizaciji cijena na tržištu, izgradnji novih LNG terminala i novim dobavnim pravcima. Istaknuo je i da nema više velike ovisnosti o plinu iz Rusije. Smatra da će plin igrati veliku ulogu u tranziciji, jer je još uvijek jedno od najzelenijih fosilnih goriva. Naglasio je, naime, da ugljen prilikom izgaranja ima dvostruko veće emisije CO2 od plina. "Trebali bismo što prije izbaciti fosilna goriva, koja se još uvijek koriste, izuzev plina, dok ne nađemo nekakva nova rješenja. Vjetar i sunce jako brzo uzimaju tržišni udio, no to su još uvijek jako mali udjeli da bi garantirali sigurnu opskrbu energijom", rekao je Pudić.

Direktor E.ON-a Hrvatska Dean Gnjidić očekuje natječaj za javnu uslugu opskrbe plinom, koji bi trebao izići ovih dana. Raduje ga što 1. travnja ove godine izlazi zabrana podnošenja zahtjeva za izvanrednu reviziju tarifa za distributere plina, što im je, kaže, stvaralo dosta problema u poslovanju u posljednje dvije godine. Naveo je da je E.ON posljednje dvije godine suočen s velikim povećanjem troškova poslovanja, koje nije mogao odraziti u cijenama distribucije jer su te cijene regulirane.

Upitan kakve cijene plina ove godine možemo očekivati u maloprodaji, savjetnik Uprave PPD-a Zvonimir Šibalić kazao je da je situacija trenutno vrlo dobra, jer je tržište preplavljeno plinom, što je utjecalo na sniženje cijena. Budućnost plinskog tržišta ovisit će isključivo o geopolitici, ističe Šibalić. Rekao je da je pred nama ljeto kada će cijene plina ostati iste, za razliku od proteklih sezona, kada su te cijene bile na rekordnim razinama. "Mogu reći da smo u dosta dobroj situaciji", rekao je Šibalić, dodavši kako je odluka HERA-e da se cijena za kućanstva regulira, te da će se zbog toga računati interne cijene, što je, prema njemu, dosta dobar potez, jer je to povoljno i za tržište i za krajnje kupce. Budućnost globalnog plinskog tržišta, smatra, ovisi i o američkim i o europskim izborima, a to je, naglasio je, nešto što će određivati cijene plina od zime do sljedeće sezone. Najavio je da će se i ove godine puniti plinsko skladište Okoli, dodavši, međutim, da sada ne očekuje dolazak pojedinih "tradera", koji su, kako je rekao, iskorištavali to skladište za svoje ekstraprofite.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike