Mozaik
PREDSTAVLJA 2. IZDANJE MONOGRAFIJE STRIPA

Dubravko Mataković: Na 640 stranica zastupljeni su svi stripovi koje sam objavio
Objavljeno 12. ožujka, 2024.

U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici za utorak, 12. ožujka, u 19 sati najavljen je događaj koji će sigurno okupiti veliki broj poštovatelja hrvatskog strip-autora Dubravka Matakovića, ne samo iz vinkovačkog kraja – predstavljanje drugog izdanja monografije "Dubravko Mataković" o eminentnom vinkovačkom strip-autoru, ilustratoru, likovnom pedagogu i glazbeniku u izdanju Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo, čije je prvo izdanje objavljeno 2022., pobudila je veliku, ali očekivanu pozornost ne samo u kulturnim krugovima.



Ubrzo je rasprodana i već danas je pravi raritetni biser strip-kulture. Na vinkovačkom predstavljanju drugog izdanja koje nije, kako kaže autor, prošireno novim materijalima, osim autora, govorit će inicijator objavljivanja Matakovićeve monografije, Hrvoje Duvnjak te autori tekstova Paula Rem i Goran Rem.

Kako je nastala monografija od 640 stranica velikog formata teška točno 3575 grama?

- Monografija je nastala na zamisao kolege profesora Hrvoja Duvnjaka, koji radi sa mnom na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Jednog dana mi je rekao: ‘Idemo napraviti tvoju monografiju.‘ Razgovarali smo o tome i došli do zaključka da to treba biti strip-monografija. Radio sam svašta, a najviše stripove, pa smo tako odlučili da samo njih uvrstimo u knjigu. Hrvoje se bavio organizacijom, napravio je dizajn i prijelom knjige, brinuo se, uz suradnju s đakovačkom knjižnicom, ravnateljicom Kristinom Svalinom i drugim djelatnicima o prikupljanju sredstava za realizaciju knjigem koja nije bila nimalo jeftina. Cijena knjige, koja se možda čini visokom, pokriva cijenu tiska i ostale troškove, tako da su se sredstva samo vratila, što bi se reklo bili su na nuli. Urednik knjige je Leo Rafolt, a pisali su Goran Rem, Paula Rem, Marta Banić i Boris Beck. Ja sam pisao o tome kako su pojedini likovi iz stripova nastali i o suradnji s novinama i časopisima u kojima su izlazili. Što se tiče stripova u knjizi, na 640 stranica zastupljeni su svi stripovi koje sam objavio. Naravno, nije sve stalo unutra jer toga je puno. Samo stripa Overkloking, koji od 2004. radim za Net. hr, objavljeno je 1025 tabli. Podsjetit ću jedino da se knjiga može kupiti samo na stranici Gradske knjižnice i Čitaonice Đakovo.

Jesi li zadovoljan kako je monografija primljena u javnosti, stručnoj i onoj drugoj? Kako je nastalo drugo izdanje?

- Monografija je izišla iz tiska u prosincu 2022., a krajem siječnja je svih pet stotina komada bilo prodano. Ne znam da se u nas neka knjiga takvog tipa, sadržaja, formata i takve cijene prodala u tako kratkom vremenu, pogotovo jer zbog visokih marži nije bila u prodaji u knjižarama, već se mogla kupiti samo kod izdavača Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo. Promocija knjige je bila u siječnju 2023. u Zagrebu, u galeriji Lauba. Došao je veliki broj posjetitelja, oko 500, što je također za promociju neke knjige velik broj. Tamo je prodano više od sto knjiga, sve što su djelatnici đakovačke knjižnice donijeli. Najmanje dva sata sam potpisivao primjerke, gledao sam u red, nije se dugo smanjivao. Donosili su na potpisivanje i već prije kupljene knjige kao i neke moje stare stripove. Posljednjih četrnaest primjeraka prodano je nešto kasnije na promociji u Vinkovcima, koju je organizirao vinkovački Ogranak MH. Mnogi su ostali razočarani jer su ostali bez knjige. Mislili smo da će 500 primjeraka biti dovoljno, pa smo pri izlasku knjige iz tiska dogovorili veliku retrospektivnu izložbu stripova u MLU u Osijeku, koja je bila početkom srpnja 2023. Tada je trebala biti i osječka promocija knjige, ali nije je više bilo, pa smo Osijeku ostali dužni... Zbog raznih razloga drugo izdanje se pojavilo tek u jesen 2023. i promocija je bila 29. studenoga 2023. u Puli na sajmu knjige Sanjam knjigu u Istri. Promociju je pratila izložba stripova u Gradskoj galeriji Pula. Na želju Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci sada radimo drugu promociju knjige u Vinkovcima, ovaj put riječ je o drugom izdanju knjige. Ovo se izdanje ne razlikuje od prvog, osim što sam na naslovnicu i hrbat docrtao tekst "Drugo izdanje". Naklada je 700 knjiga te se i dalje dobro prodaje. Da je dostupna u knjižarama, mislim da bi se već rasprodala. Kupci knjige mi se javljaju, traže da im potpišem, svi su jako zadovoljni, nisam još vidio da je netko pisao kritičke osvrte, ali nije ni važno, ne radim zbog kritičara...

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike