Mozaik
S POMOĆU PADOBRANA

Tri Rusa skočila su iz stratosfere na Sjeverni pol
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Skok je poslužio kao pokus za novi prototip komunikacijskog sustava na području Arktika
Tri Rusa postavila su svjetski rekord skakanjem padobranima iz Zemljine stratosfere na Sjeverni pol u misiji koja je poslužila i kao test za novi prototip komunikacijskog sustava za upotrebu na Arktiku, rekao je u petak organizator tog pothvata Nikita Tsaplin.

Mihail Kornijenko, Aleksandar Linik i Denis Jefremov iskočili su iz zrakoplova Iljušin-76 na visini od 10.500 metara, te su dvije i pol minute slobodno padali prije nego što su otvorili svoje padobrane, na 1000 metara od Zemlje, a sve je snimljeno u spektakularnom videu. Sva tri padobranca pretrpjela su ozebline na obrazima, usprkos grijanim maskama. Iz zrakoplova su iskočili i ponirali brzinom većom od 300 kilometara na sat, na temperaturi od oko -50 Celzijevih stupnjeva, s osjećajem od -70 stupnjeva, rekao je Tsaplin. Stratosfera je sloj Zemljine atmosfere koji se proteže na visini od 10 (na polovima oko 8) do oko 55 km.


U njezinu se donjem dijelu temperatura zraka ne mijenja (oko –56,5 °C iznad polova i srednjih širina, odnosno –85 °C iznad ekvatora), ali zbog apsorpcije ultraljubičastoga Sunčeva zračenja u ozonskom sloju polagano, a zatim sve brže raste s visinom, a na svojem vrhu dosegne vrijednosti oko –2 °C. Mihail, Aleksandar i Denis doskočili su u blizini ruske polarne baze Barneo, gdje su uspjeli napojiti server s pomoću dizelskih generatora i uspostaviti vezu sa satelitom. Oprema je prethodno izbačena iz zrakoplova na nižoj visini. Komunikacije na Arktiku postaju sve važnije kako se Rusija, SAD i Kina natječu za resurse, trgovinske rute i vojnu prednost.


Caplin je rekao da su Rusi uspjeli poslati podatke s pomoću eksperimentalnog sustava, ali je priznao da za sada nemaju ništa što bi se moglo usporediti s američkim sustavom Iridium Communications Inc, koji nudi satelitske komunikacijske usluge i pokriva oba Zemljina pola. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike