Mozaik
FRANK WALTER STEINMEIER

Šef Njemačke u Tursku vodi - kebab majstora
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier započeo je delikatan posjet Turskoj, a sa sobom je poveo berlinskog majstora za kebab, čime želi dokazati bliske veze između dviju nacija unatoč neslaganju s turskim kolegom. Steinmeier, koji posjećuje Tursku prvi put otkako je postao predsjednik, ima težak odnos s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Šef njemačke države kritizira Erdoganovu politiku prema Izraelu i javno izražava zabrinutost za urušavanje demokratskih normi u Turskoj.



Činjenica da putovanje ne počinje u glavnom gradu Ankari nešto znači, rekao je izvor u njemačkom predsjedništvu koji je želio ostati neimenovan. Umjesto toga Steinmeierova prva postaja bit će Istanbul, gdje će se susresti s aktivistima civilnog društva i s gradonačelnikom, oporbenim čelnikom Ekremom Imamogluom. Razgovori s Erdoganom u Ankari čekat će do srijede. Umjesto laskanja predsjedniku Steinmeier se nada da će staviti naglasak na veze između ljudi.



Njemački predsjednik posebno želi istaknuti doprinos generacija turskih migranata koji su od šezdesetih godina dolazili raditi u Njemačku. Među onima koji su se nastanili u Njemačkoj bio je i djed Arifa Kelesa, vlasnika berlinske kebabdžinice kojeg je Steinmeier pozvao na putovanje. Majstor za pečenje mesa s roštilja poslužio je gostima doner kebab na večeri u Istanbulu u ponedjeljak. Jelo od tanko narezanog mesa pečenog na okomitom roštilju u Njemačku su donijeli turski migranti. Prodaja kebaba u Njemačkoj procjenjuje se na sedam milijardi eura, što je priča o uspjehu imigranata koju njemačko predsjedništvo želi naglasiti. Otprilike tri milijuna ljudi turskog podrijetla živi u Njemačkoj.



Kebab majstor Keles treća je generacija koja vodi obiteljski posao u jugozapadnom Berlinu. Njegov se djed preselio u Njemačku i godinama radio u tvornici prije nego što je 1986. otvorio vlastiti restoran. “Sada me predsjednik vodi kao unuka u dom mojih predaka. To je velika čast”, rekao je Keles. H
Možda ste propustili...

KONCERTNA SENZACIJA KOJA SE NE PROPUŠTA

4 tenora u sklopu turneje nastupaju i u Ernestinovu

TOPLA I URNEBESNA KOMEDIJA

“Summer Camp”s Diane Keaton

Najčitanije iz rubrike