Novosti
NA BOŽIĆ SVEČANO MISNO SLAVLJE PREDVODIO POMOĆNI BISKUP ĆURIĆ:

Božiću pristupamo kao vrhuncu Božje objave koja se dogodila u osobi i poslanju Isusa Krista
Objavljeno 25. prosinca, 2023.

ĐAKOVO – Svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića. u đakovačkoj je katedrali, ispunjenoj vjernicima i zvucima nedavno obnovljenih katedralnih orgulja te pjesmom Mješovitog katedralnog zbora, predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, izvijestio je Tiskovni ured.

-U ovoj božićnoj euharistiji pokušajmo raspoložena srca osjetiti tu utješnu snagu naše vjere, vjere koja nas jača i rasvjetljuje i uvijek nam pokazuje kako je neizmjerna i nepobjediva Božja ljubav. U njoj su i naši koraci, poziv da ispunimo svoje živote i svoja srca baš koracima ljubavi koji su odsjaj tijela Božje ljubavi, rekao je na početku misnog slavlja Ćurić. Započinjući homiliju upitao je nazočne razumiju li istinu naviještenih liturgijskih čitanja te da je upravo u Proslovu Ivanova evanđelja zaokruženo cjelokupno otajstvo, zbijena i izražena sva tajna kršćanske vjere.

-Poruci Božića pozvani smo pristupati svim srcem, živo i iskreno, otvarajući svoj život tom otajstvu, nastojeći razmatrati istinu Božića u svoj njezinoj dubini. Zato u doživljaju Božića želimo prije svega biti oslonjeni na njegove temeljne izvore, sve da bismo mogli barem u nekoj mjeri razaznati i one krajnje dosege Božića, koji nas usmjeravaju prema onoj najdubljoj, nama do kraja nedokučivoj istini zajedništva Boga i čovjeka, rekao je Ćurić.

Tumačeći dalje liturgijska čitanja biskup je poručio: „Pravi Bog je postao pravim čovjekom, uzeo je ljudsko tijelo, rođen od Djevice Marije. No, to nije neka Božja trenutačna „igra“. U toj je Božjoj novosti za čovjeka sadržano spasenje, nama je nešto darovano: Nama, ljudima dade moć da postanemo djeca Božja. Kako dragocjen, zapravo i neizmjeran Božji dar. Zato Božiću pristupamo kao vrhuncu Božje objave koja se dogodila u osobi i poslanju Isusa Krista. O tome nam tako jasna svjedočanstva daje Sveto pismo:  'Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima u prorocima; konačno, u ove dane, progovori nam u Sinu« (Heb 1, 1-2). A kršćanski nauk Crkve nam dalje razlaže: Krist, Sin Božji koji je postao čovjekom, jest jedina, savršena i nenadmašiva Očeva Riječ. 'Dajući nam svoga Sina, koji je njegova jedina i konačna Riječ, Bog nam je odjednom tom jedinom Riječju rekao sve.“

Ćurić se osvrnuo na veliku obljetnicu sv. Franje Asiškog. -Ove se godine navršava 800 godina od kada je u malom mjestu Greccio, sjeverno od grada Rima sv. Franjo – prvi puta u povijesti – za poticaj vjere kršćana svoga vremena uprizorio Betlehem i spilju Isusova rođenja. Bilo je to u božićnoj noći 1223. (…) Franjino uprizorenje Betlehema, svojevrsne „žive jaslice“ nije imalo neku „figuricu“ djeteta Isusa. U središtu je bio Krist u navještaju Božje riječi koju je tada Franjo u liturgijskoj službi đakona zanosno proglasio i tumačio i Euharistijski Krist, nazočan u prilikama kruha i vina u Misi koja se tada slavila. Neka nas ovoga Božića za naše kršćansko svjedočenje nadahnjuje i Franjin poticaj koji tako jednostavno izriče svu snagu naše vjere i prihvaćanja Isusa Krista te sve zaokružuje u jedan jedinstven poziv – živjeti „oblikom života koji u sebi nosi miomiris Evanđelja“, poručio je biskup Ćurić. S.Ž.

Možda ste propustili...