Novosti
POREZNA REFORMA I GRAD OSIJEK

Radić: Osječani će biti zadovoljni, plaće će rasti
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Zaposlenom roditelju s dvoje djece plaća će rasti od 25 do 35 eura, a samcu 20

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u petak je, odgovarajući na pitanja vijećnika na sjednici Gradskog vijeća, o poreznoj reformi i najavi ukidanja prireza, izjavio kako pozdravlja reformu Vlade RH jer će ona "u ovom slučaju značiti rast plaća Osječana". Podsjetimo, prirez u Osijeku sada iznosi 13 posto.



Velike investicije


"Ono što možemo konkretno reći za grad Osijek je da će Osječani sigurno biti zadovoljni ovom poreznom reformom jer će im plaće rasti. Vezano uz prirez, Grad Osijek će u ovoj godini uprihoditi oko sedam milijuna eura, ali isto tako moramo napomenuti kako na području grada imamo investicije u vrijednosti većoj od 150 milijuna eura, imamo rekordno visoku zaposlenost, rekordno nisku nezaposlenost. Imamo u najavi, kao što smo to već komunicirali, ono što smo radili otkada smo došli i preuzeli vođenje Grada Osijeka, a to je najveća strana investicija na području Slavonije i Baranje koja će svakako dodatno dići zaposlenost. Prihvaćenim prijedlogom rebalansa gradski proračun raste za 13 milijuna eura i dobro se puni. Racionalizirali smo sustav, dobro upravljamo, koristimo alternativne izvore financiranja što preko fondova Europske unije, što preko Vlade RH, ministarstava, državnih tvrtki i nastavit ćemo tako raditi u budućnosti", rekao je Radić.

Na novinarski upit trebaju li Osječani ​strahovati od eventualnog povećanja cijena komunalnih usluga, jer ipak nije lako kada vam netko ispod nogu "izmakne sedam milijuna eura", gradonačelnik je odgovorio kao to nije u planu.

Projekcije


"Za razliku od većine velikih gradova nismo dizali cijenu ni jedne od komunalnih usluga. U ovom trenutku i u tom komunalnom segmentu radimo najveće projekte, tu je i najmoderniji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kao najveći i najkompleksniji u Hrvatskoj (počela je njegova probna faza, nap. a), najbolji smo u odvojenom prikupljanju otpada, radim golem projekt tramvajske infrastrukture vrijednosti veće od 30 milijuna eura, gdje ide i klizna skala (povećanje iznosa koji se plaća izvoditelju zbog poskupljenja materijala i radova, nap. a.), narasla su materijalna prava u svim gradskim tvrtkama, za dječje vrtiće izdvajamo tri milijuna eura više nego što se izdvajalo prije nego što smo preuzeli vođenje gradske uprave. U ovom trenutku nemamo namjeru dizati cijene svojih komunalnih usluga, a ključno je da će ovom poreznom reformom građanima Osijeka definitivno plaće rasti", rekao je Radić.

Koliki će taj porast biti Radić u ovom trenutku nije želio konkretizirati, najavljujući skoru prezentaciju. Ipak, dobili smo neslužbene informacije kako bi u slučaju samca koji ima brutoplaću od 1290 eura, povećanje iznosilo 90,45 eura, odnosno sadašnja bi netoplaća bi s 918,57, rasla na 938,20 eura. To uključuje povećanje osobnog odbitka s 530 na 560 eura, olakšicu za doprinos od pet eura i, naravno, ukidanje prireza od 13 posto. Ako se, pak, računa brutoplaća zaposlenog roditelja s dvoje djece od 1500 eura, povećanje bi bilo 23 eura, a ako je plaća 1700 eura, povećanje je 34 eura. Također, neslužbenom saznajemo kako u Gradu Osijeku neće koristiti mogućnost podizanja stope poreza na dohodak, bar ne na najvišu razinu predviđenu novim poreznim pravilima.

Dario Kuštro